Zo života

V Kežmarku nám rastie cyklistický talent

Tobias Hajkovský do Kežmarku prináša jednu medailu za druhou. V rozhovore s jeho otcom Ondrejom Hajkovským sme sa zhovárali o tom, ako v ňom tento talent rastie a rozvíja sa.

Odkedy sa syn venuje športu?

Deti sme odmala viedli ku všeobecnej športovej príprave. Začalo sa to odrážadlom a ako trojročný už bicykloval bez asistencie. Nasledovalo lyžovanie, plávanie a ako štvorročný začal navštevovať športovú prípravu pod vedením Radovana Nováka. Ako šesťročný zo športovej prípravy prešiel na futbal. Stále však vyhľadával adrenalín pri skokoch, rýchlom zjazde bicyklom, pri stavaní a budovaní si prekážok, ktoré sa snažil zdolávať. Bicykel bol stále súčasťou každodennej rutiny – spolu s kolobežkou, skateboardom, korčuľami a hokejom. Ako osemročného ho namotivoval jeho kamarát Samuel Muncner, aby skúsil cyklistické preteky v Kežmarku, ktoré napokon aj vyhral. Od tohto momentu sme začali vyhľadávať preteky v blízkom okolí, kde si ho následne všimol pán Jozef Gemza ml., ktorý nám dal ponuku vstúpiť do cyklistického klubu pod jeho trénerským vedením. Začali prichádzať úspechy, ktoré stiahli do cyklistiky aj jeho sestru Nelku, ktorá rovnako prináša úspechy. Deti začali jazdiť najvyššie súťaže Slovenského pohára od horskej cyklistiky, cestnej cyklistiky až po cyklokros.

 Aké doterajšie úspechy mal?

Za najväčší úspech tejto sezóny poväzujeme titul trojnásobného majstra Slovenska v horskej cyklistike a titul majstra Slovenska v cestnej cyklistike v časovke jednotlivcov. V celkovom bodovom hodnotení skončil v horskej cyklistike na prvom mieste z celkového poctu 65 a v cestnej cyklistike na piatom mieste z celkového poctu 116 pretekárov. Na jedných pretekoch mal nešťastný pád, ktorý ho vyradil z dvoch etapových pretekov, a tak prišiel aj o bodové hodnotenie. Tento rok začal cyklokrosovú sezónu ako prvoročiak junior a prvé UCI body získal na pretekoch v Českej republike, kde sa zo 47. miesta prebojoval na desiate miesto. Aktuálne sa po ukončení SP v cyklokrosovej súťaži umiestnil v celkovom bodovaní ako prvý Slovák.

Ako to hodnotíte ako otec, ide o nebezpečný šport?

Veľmi dôležitá je technika jazdca a jeho neustály technický tréning. Preto sa snažíme aj u detí v klube rozvíjať túto stránku zručnosti. Či je to nebezpečné, je ťažko povedať. Samozrejme, sú tam pády a rôzne zranenia, ale tomu sa nevyhnete takmer v žiadnom športe.

Dá sa zvládať škola a voľný čas popri tréningoch?

Tobias navštevuje prvý ročník strednej športovej školy v Poprade a musíme povedať, že ako rodičia sme nesmierne spokojní s výučbou a ústretovosťou učiteľov a vedenia školy. Tobias má individuálny režim reprezentanta, kde má akceptované absencie či už z dôvodu výjazdov na preteky, alebo tréningov. Vymeškané štúdium si musí, samozrejme, dobehnúť hneď po návrate do školy. Je to veľmi náročné, ale musí to zvládať. Aj napriek tomu si dokáže nájsť čas na kamarátov a zábavu.

Kde v Kežmarku trénuje? Myslíte si, že v meste sú pre jeho šport kvalitne podmienky?

V okolí je veľa možností ako správne a efektívne trénovať. Tréning má individuálny a pracujeme na ňom v rámci každého mesiaca v súvislosti s nadchádzajúcimi pretekmi. Žiaľ, musím konštatovať, že tréning na cestnom bicykli nie je vždy prijemný, stále sa nájde neohľaduplný vodič. Viem, že aj cyklisti sú niekedy neohľaduplní, ale je potrebne mať toleranciu z oboch strán, ktorú učíme aj našich športovcov. V každom prípade by sme boli nesmierne radi, keby nám mesto poskytlo priestor na vytvorenie technického tréningového športoviska, kde by sa mohli zdokonaľovať aj iné deti.

Ondrej Miškovič, foto: archív Tobiasa Hajkovského

Back to top button