Oznamy

Poďte vlakom do Splitu: ZSSK spúšťa letnú sezónu

  • Prvý vlak EuroNight do Splitu vyrazil z Bratislavy dnes o 15:26
  • Vyhnite sa zápcham, odvezte sa vlakom do Chorvátska od mája do októbra
  • Vlak radený z najmodernejších klimatizovaných vozňov bude premávať trikrát týždenne

 

BRATISLAVA – Začiatok letnej sezóny je tu a Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s rakúskym dopravcom Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) opäť ponúka pohodlnú cestu vlakom priamo k „slovenskému moru”. Vlak EuroNight do Splitu vyrazil dnes o 15:26 zo stanice Bratislava-Nové Mesto. Vlaky ZSSK budú premávať do Chorvátska počas celého leta až do 5. októbra trikrát týždenne.

Prvý vlak do Chorvátska je so 173 cestujúcimi takmer plne obsadený, a to až na 96 %. Najviac, až 63 ľudí, cestuje v lôžkových vozňoch. Z Bratislavy cestuje 26 osôb. Autovozne, tentokrát iba z Viedne, vezú 33 áut a motoriek.

„Vlak do chorvátskej dovolenkovej destinácie predstavuje jeden z najobľúbenejších produktov Železničnej spoločnosti Slovensko, ktorý spolu s ÖBB prevádzkujeme už po štvrtýkrát. To, že Slováci milujú Chorvátsko a chcú doň každoročne cestovať, je cítiť aj na číslach. Aktuálne je spolu predaných viac ako 11-tisíc lístkov na vlak do Splitu a späť,“ uviedol Peter Helexa, generálny riaditeľ ZSSK. Minulý rok toto spojenie využilo až 19-tisíc milovníkov letnej dovolenkovej atmosféry.

Ekologický dopravca podporuje cestovný ruch aj v spolupráci s Chorvátskym turistickým združením na Slovensku a v Česku. Podľa riaditeľa združenia Miodraga Mlačića počet slovenských turistov v Chorvátsku neustále rastie a vlakové spojenie tento trend ešte umocní. „Vlani Chorvátsko navštívilo cez 519-tisíc Slovákov, čo je o 1,7 % viac ako v roku 2022. Čísla za prvé štyri mesiace roku 2024 potvrdzujú, že Chorvátsko zostáva aj naďalej pre Slovákov obľúbenou destináciou. Doteraz do Chorvátska pricestovalo už vyše 19,6-tisíc návštevníkov, čo je o 5,9 % viac, než v rovnakom období roku 2023. Dovoľujem si popriať všetkým hosťom zo Slovenska krásnu dovolenku v Chorvátsku a príjemnú cestu priamym vlakom ZSSK,“ povedal Miodrag Mlačić.

EuroNight bude vyrážať zo stanice Bratislava-Nové Mesto každú stredu, piatok a nedeľu o 15:26 a zo stanice Bratislava-Petržalka o 16:01. Zo Splitu zas každý štvrtok, sobotu a v pondelok o 17:29. Nakládka a vykládka vozidiel bude tentokrát prebiehať iba vo Viedni kvôli uzávere trate cez Marchegg (PDF, 402 kB). Železničná stanica i terminál vykládky automobilov sú v Splite lokalizované priamo v centre mesta oproti prístavnému terminálu lodí na jednotlivé chorvátske ostrovy.

Cesta vlakom trvá cca 16 hodín a je pohodlnejšia a ekologickejšia ako cesta autom. Kapacita vlaku je 60 miest na sedenie, 96 miest v lôžkových vozňoch a 60 v ležadlovom vozni. 20 miest je určených na prepravu automobilov, resp. motocyklov z Viedne. V cestovnom lístku v lôžkovom vozni je zahrnutý aj welcome drink a raňajky. Počas celej prepravy si cestujúci môžu vo vlaku zakúpiť tiež občerstvenie a nápoje, a to v lôžkovom vozni u stewarda.

Ceny cestovných lístkov sú dynamické. Pre dospelého na sedenie z kategórie Sparschiene Komfort (zvýhodnené cestovné – možnosť vrátenia za určitých podmienok) začínajú od 39,90 eur. Lístky sa dajú kúpiť v pokladniciach ZSSK s Komplexným vybavením cestujúcich alebo online na Home – Nightjet.

 

Všetky dôležité informácie a podrobnosti nájdete:

Prvý tohtoročný vlak do Splitu bolo vypraviť predstavenstvo ZSSK a zástupca Chorvátskeho turistického združenia.

Vlak z Bratislavy do Splitu sa teší mimoriadnemu záujmu.

ZSSK v piatok 3. mája vypravila prvý tohtoročný vlak z Bratislavy do Splitu v Chorvátsku.

 


ZSSK zabezpečuje osobnú železničnú dopravu na Slovensku. Stopercentným akcionárom ZSSK je Slovenská republika prostredníctvom Ministerstva dopravy SR, ktorá si zmluvne objednáva a platí služby vo verejnom záujme v osobnej železničnej doprave. Prioritnú časť majetku tvoria železničné koľajové vozidlá (rušne, vozne, vlakové súpravy). Spoločnosť vznikla v roku 2005 a je jedným z troch nástupníckych podnikov jednotných železníc (popri Železniciach SR a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia).

ZSSK realizuje priemerne 1 723 vlakov denne, z toho 8 IC vlakov, 273 ostatných diaľkových vlakov a 1 442 regionálnych a prímestských spojov. Zastavuje v 705 staniciach a zastávkach, jazdí na linkách po 2 840 kilometroch tratí na Slovensku.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.zssk.sk/aktuality/podte-vlakom-do-splitu-zssk-spusta-letnu-sezonu/.

Back to top button