Trenčín

Otvorili sme nocľaháreň a nízkoprahové denné centrum

Dnes, 29. apríla 2029, sme otvorili zmodernizované a rozšírené priestory Nocľahárne a Nízkoprahového denného centra na Nešporovej ulici. Svoje služby bude ponúkať celoročne, vrátane sviatkov.

Pôvodná budova nocľahárne pochádzala z 19. storočia. Bola už zastaralá. Napriek viacerým čiastkovým rekonštrukciám bolo potrebné ju sanovať a celkovo modernizovať. Vymenila sa elektrika, kúrenie, rozvody vody, upravili sa vnútorné priestory. Obnovili sa aj nosné prvky stavby, podlahy, omietky a fasáda.  Rekonštrukciou budovy sa zvýšila aj kapacita nocľahárne – na 29 lôžok, predtým tu bolo 16 lôžok. Podkrovie bude využívať Nízkoprahové denné centrum.

Nešlo len o stavebné práce, ale aj o nákup interiérového vybavenia. Terénnu sociálnu službu nám pomôže zabezpečovať i nové motorové vozidlo. Hodnota celej investičnej akcie je takmer 870 tisíc eur, kde sú už započítané i navýšené sumy za stavebný materiál a práce naviac. Náš projekt spolufinancuje EÚ v podobe nenávratného finančného príspevku vo výške 470 tisíc eur, zvyšok uhradí mesto zo svojho rozpočtu.

„Keď som sa pred 14 rokmi stal primátorom Trenčína, jednou z prvých mojich myšlienok bolo vytvoriť niečo zaujímavé a užitočné pre ľudí bez domova. Myslím si totiž, že sociálna politika musí patriť medzi priority každého mesta. Inšpiroval som sa už vtedy v Kláštore pod Znievom v rozhovoroch s farárom Vladkom Maslákom. Táto budova sa mala pôvodne búrať kvôli veľkej kruhovej križovatke, ktorá tu mala stáť. Tieto dopravné plány sa ale zmenili, a tak sme práve tu začali poskytovať služby ľuďom bez domova. Som veľmi rád, že sa nám tieto priestory podarilo aj za pomoci eurofondov kompletne zrekonštruovať a rozšíriť tak, že spĺňajú podmienky na poskytovanie sociálnych služieb v štandardoch 21. storočia. Dá sa povedať, že jeden z mojich snov je splnený. Ďakujem všetkým, ktorí na tomto projekte pracovali, najmä svojim kolegom z úradu, zo Sociálnych služieb mesta Trenčín a tiež mestským poslancov a Komisii sociálnych vecí, jej predsedníčke Eve Struhárovej,“ povedal tesne pred otvorením obnovenej budovy na Nešporovej ulici č. 8 primátor Richard Rybníček.

Prácu mesta v sociálnej oblasti ocenil i poslanec NR SR a Trenčianskeho samosprávneho kraja Jozef Habánik: „Chcem poďakovať primátorovi Trenčína a jeho tímu za to, čo pre ľudí bez domova mesto robí. Je to dôležité.“

Pri vstupe do nocľahárne bude platiť stále symbolická cena 1 euro alebo aj jeden hlinený dukát. Ten môžu ľuďom bez domova darovať občania v rámci projektu Trenčiansky hlinený dukát. Pri vstupe do nocľahárne sa robí malá kontrola, či prichádzajúci človek na nocľah nie je pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok.

Vstup do nízkoprahového denného centra je a bude vždy pre klientov zdarma. Môžu tu pobudnúť počas dňa a využiť bezplatné sociálne poradenstvo, pomoc pri uplatňovaní svojich práv alebo materiálnu pomoc. Poradenstvo pomáha klientom riešiť najmä hľadanie práce, získanie sociálnych dávok a dôchodkov, vhodných zariadení sociálnych služieb, vybavovanie dokladov, riešenie osobného bankrotu, zbavenie sa dlhov, sprostredkovanie zdravotnej starostlivosti, kontaktovanie sa s rodinou, či vhodné dostupné bývanie. Klienti v dennom centre môžu absolvovať i kompletnú hygienu, strihanie vlasov, holenie, ošetrenie drobných rán a pranie šatstva, či poskytnutie oblečenia zo Sociálneho šatníka. Taktiež si tu môžu oddýchnuť, dať si čaj, kávu a polievku, sami si niečo uvariť alebo sa len tak porozprávať s personálom.

„Naši zamestnanci sa venujú hocikomu, nielen ľuďom bez domova. Kto príde s nejakou potrebou, že nevie niečo vyriešiť alebo sa dostal do krízovej situácie, vedia mu pomôcť, nasmerovať ho alebo ísť s ním priamo do konkrétnych inštitúcií vybaviť, čo treba,“ prízvukuje riaditeľka Sociálnych služieb mesta Trenčín Edita Prekopová, ktorú doplnil vedúci Nízkoprahového denného centra Mário Barinec: „Ja som nesmierne šťastný, že vznikli nové priestory nielen pre ľudí, ktorí potrebujú pomôcť v kríze, ale že po niekoľkých rokoch je tu aj zázemie pre zamestnancov. V rámci sociálneho poradenstva máme naozaj širokospektrálny záber pomoci. Vždy nás teší, keď spolu napíšeme krásny príbeh, keď ľudia, ktorí sa ocitli na dne, získali po rokoch zamestnanie, nájomné bývanie, obnovili kontakty s rodinou, plnohodnotne sa vrátili do života.“

Nocľaháreň je otvorená denne od 19.00 do 7.00 h.

Nízkoprahové denné centrum v pracovných dňoch od 8.00 h.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://trencin.sk/aktuality/otvorili-sme-noclaharen-a-nizkoprahove-denne-centrum/.

Back to top button