Spravodajstvo

Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová vo štvrtok uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. Informuje o tom agentúra AFP a týždenníka Die Zeit.

Svoje predvolanie označila za veľavravný krok a takisto aj za príležitosť vysvetliť niekoľko záležitostí. “V Nemecku nebudeme tolerovať špionáž bez ohľadu na to, z ktorej krajiny pochádza,” napísala Florová na sociálnej sieti X. “Chránime našu demokraciu a náš ústavný štát ústavnými prostriedkami,” uviedla.

Vyšetrovania podľa jej slov vedie Spolková prokuratúra (GBA) a o obvineniach v konečnom dôsledku rozhodne nezávislý súd.

Tri osoby boli zatknuté v pondelok v spolkových krajinách Hesensko a Severné Porýnie-Vestfálsko. Štvrtou osobou, zadržanou v utorok, je spolupracovník poslanca krajine pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Maximiliana Kraha.

Čínske veľvyslanectvo v Nemecku obvinenia zo špionáže odmietlo a označilo ich za pokus očierniť a potlačiť Čínu.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96146215-peking-si-predvolal-nemecku-velvyslankynu-v-spojitosti-so-zatknutiami-za-spionaz.

Back to top button