Spravodajstvo

Košický ÚSTAVNÝ SÚD bude mať nového člena, poslanci ho budú voliť z kandidátov budúci týždeň

VYPOČUTIE KANDIDÁTOV NA SUDCOV ÚS SR

Proces výberu začal už v stredu 10. apríla v priestoroch Zimnej jazdiarne Bratislavského hradu, kde parlamentný ústavnoprávny výbor vypočul troch z piatich uchádzačov o miesto sudcu. Každý kandidát mal príležitosť predstaviť svoje pracovné skúsenosti a publikačnú činnosť. Z celkového počtu piatich kandidátov – Michaela Králová, Anton Dulak, Lívia Trellová, Martina Jánošíková a Zuzana Pitoňáková – parlament zvolí dvoch, z ktorých prezident SR vymenuje jedného do funkcie.

Táto intenzívna parlamentná aktivita nasleduje po minuloročnom uvoľnení miesta ústavného sudcu po odchode sudkyne Jany Laššákovej.

ODVOLANIE ČLENOV SÚDNEJ RADY SR

Okrem voľby sudcov ÚS SR, poslanci rozhodnú aj o odvolaní dvoch členov Súdnej rady, Jána Mazáka a Andreja Majerníka, ktorí boli volení parlamentom. Dôvody pre odvolanie sa opierajú o stratu dôvery a pochybnosti o svedomitom výkone ich právomocí.

SCHÔDZE BEZ HLASOVANIA V PIATOK

Poslanecké grémium sa taktiež dohodlo, že v piatok (26. 4.) sa schôdza uskutoční bez obednej prestávky a bude pokračovať až do 16.00 h, avšak bez hlasovania.

Príspevok Košický ÚSTAVNÝ SÚD bude mať nového člena, poslanci ho budú voliť z kandidátov budúci týždeň je zobrazený ako prvý na KOŠICE:DNES.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://kosicednes.sk/spravy/kosicky-ustavny-sud-bude-mat-noveho-clena-poslanci-ho-budu-volit-z-kandidatov-buduci-tyzden/.

Back to top button