Spravodajstvo

Prioritou je výchova mládeže. Basketbalisti ŠBK Galaxy Košice zbierajú úspechy aj na medzinárodnej scéne

Hlavnou myšlienkou bolo vybudovanie klubu, ktorý bude schopný konkurovať kvalitným slovenským a neskôr európskym tímom, no zároveň bude formovať mladých ľudí a prispievať k ich rozvoju a lepšej budúcnosti. Možno to bude znieť ako klišé, no našim najväčším dlhodobým cieľom je vychovávať vzdelaných, inteligentných a slušných ľudí,povedala na úvod športová riaditeľka klubu Miroslava Demeková.

Realitou športu dnešných dní je fakt, že nie z každého mladého športovca bude v budúcnosti profesionál. Snažíme sa o to, aby boli chlapci v živote úspešní už nech sa rozhodnú venovať čomukoľvek. Chceme im aj naďalej ukazovať spôsob, ako zmysluplne tráviť svoj voľný čas. Doba je zlá a vďaka basketbalu trávia dlhé hodiny v telocvični či na cestách, preto im na hlúposti neostáva veľa času a energie,” pokračovala. Ideou zostáva aj napredovanie samotného klubu. Plánujeme naďalej budovať náš klub, rozširovať hráčske a trénerské rady a neustále vylepšovať podmienky a zvyšovať kvalitu tréningového procesu.”

Tvrdá práca prináša ovocie

Samotné tréningové procesy sú prispôsobené jednotlivým vekovým kategóriám. Pri najmenších, teda v kategórii prípravky sa sústreďujú hlavne na to, aby naučili deti ich telo správne ovládať a k tomu prispôsobiť beh či skákanie. Súčasťou, no nie prioritou pri tejto kategórii je aj basketbalová lopta. Pri vyšších kategóriách je do tréningového procesu zaradený dribling, prihrávky a streľba. V desiatich rokoch začínajú chlapci nastupovať v riadnych súťažných zápasoch pod hlavičkou Slovenskej basketbalovej asociácie, čomu je samozrejme prispôsobený aj počet a zloženie tréningového procesu,” objasnila.

S pribúdajúcim vekom v starších kategóriách do tréningov postupne zaraďujú aj kondičné, kompenzačné či posilňovacie tréningy tak, aby maximalizovali rozvoj hráča. O samotný rozvoj hráča usilujú po všetkých stránkach. Ako klub sa snažíme pracovať na rozvoji, nielen basketbalovom, ale aj fyzickom, mentálnom a v neposlednom rade ľudskom. Sme presvedčení, že len komplexným prístupom sme schopní napĺňať naše basketbalové sny a ciele,” vyslovila Demeková.

Aj vďaka vytrvalej snahe neustále zlepšovať tréningový proces sa im podarilo skvalitniť zázemie klubu. Sme veľmi hrdí na to, že počas aktuálnej sezóny sa nám podarilo vybudovať našu vlastnú posilňovňu, ktorú majú hráči vyšších kategórii k dispozícii. Do budúcna by sme radi rozšírili tréningový proces o kvalitnú regeneráciu, no všetko si vyžaduje čas a investície,” predostrela ambície do budúcnosti.

Galéria

Práca na ihrisku ale aj mimo neho, zdá sa, prináša ovocie. Chlapcov už od malička učíme maximalizmu, to znamená, že ambície sú vždy iba tie najvyššie, o čom svedčia napríklad aj umiestnenia ročníka 2010 na Majstrovstvách Slovenska (pozn. red.: 2022 – 3. miesto, 2023 – 2. miesto). V rámci každej kategórie momentálne patríme medzi päť najlepších na Slovensku a svoju pozíciu sa snažíme neustále potvrdzovať.”

S prebiehajúcou sezónou panuje spokojnosť. Mladší hráči v kategórii U17 získavajú cenné skúsenosti a prezentujú sa konkurencieschopne. V kategóriách U14 a U15 sa striedajú na čele súťaže GOLD s klubom Inter Bratislava. Mladšie ročníky U13 a U12 sa taktiež v súťaži GOLD prezentujú bojovnými výkonmi. Chlapci ročníka 2010 mali možnosť si v spolupráci s BBA Komárno vyskúšať aj európsku mládežnícku ligu EYBL, v ktorej sa nestratili. Momentálne sústredenie je nasmerované k príprave na Majstrovstvá Slovenska v kategóriách U11, U12, U13, U14 a U15, na ktoré pôjdu s medailovými ambíciami.

O úspechoch basketbalistov sa dočítate na ďalšej strane.

Príspevok Prioritou je výchova mládeže. Basketbalisti ŠBK Galaxy Košice zbierajú úspechy aj na medzinárodnej scéne je zobrazený ako prvý na KOŠICE:DNES.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://kosicednes.sk/spravy/prioritou-je-vychova-mladeze-basketbalisti-sbk-galaxy-kosice-zbieraju-uspechy-aj-na-medzinarodnej-scene/.

Back to top button