Spravodajstvo

Britský policajt sa priznal k podpore Hamasu na sociálnych sieťach

Britský policajt sa dnes priznal k porušeniu zákona o terorizme, keď na komunikačnej platforme WhatsApp vyjadril podporu palestínskemu hnutiu Hamas. To považuje Británia za teroristickú organizáciu a je v ostrovnej krajine zakázané.

Strážmajster Mohammed Adil z grófstva Západné Yorkshire na severe Anglicka prostredníctvom WhatsApp zdieľal dva obrázky podporujúce Hamas, a to len tri týždne po tom, ako ozbrojenci Hamasu spoločne s ďalšími radikálnymi skupinami 7. októbra vpadli na juh Izraela a pozabíjali tam na 1200 ľudí a ďalších 250 uniesli.

Dvadsaťšesťročný Adil sa pred zmierovacím súdom priznal k dvom prípadom zverejnenia obrázku na podporu zakázanej organizácie, čím porušil britský zákon o terorizme. V správach, ktoré na WhatsAppu zdieľal s takmer 1100 užívateľmi, Adil zverejnil snímku bojovníka s čelenkou Hamasu, uviedla prokurátorka Bridget Fitzpatricková.

“Dnes nastal čas, aby palestínsky ľud povstal, vydal sa za svojím cieľom a založil nezávislý palestínsky štát,” stojí v príspevku z vlaňajšieho 31. októbra. Podľa agentúry Reuters išlo zjavne o citáciu vodcu vojenského krídla Hamasu. Tiež v príspevku zo 4. novembra sa údajne objavila citácia vojenského hovorcu Hamasu.

Ďalší dvaja policajti, ktorých príspevky znepokojili, na Adila upozornili nadriadených, povedala Fitzpatricková. Adil bol vlani v novembri zadržaný a prepustený zo služby. Z väzby bol prepustený na kauciu. Rozsudok by sa mal dozvedieť 4. júna a podľa zmierovacieho sudcu Paula Goldspringa mu hrozí aj väzenie, hoci bol v čase previnenia bezúhonný.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96147350-britsky-policajt-sa-priznal-k-podpore-hamasu-na-socialnych-sietach.

Back to top button