Politika

Vláda pokračuje v systematickom likvidovaní mimovládnych organizácií

Vládni predstavitelia podľa poslankyne KDH Martiny Holečkovej pokračujú v systematickom likvidovaní občianskeho sektora a mimovládnych organizácií. Holečková tak reaguje na odvolanie 5 členov Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie a návrh zákona z dielne SNS, ktorý má za cieľ označovať mimovládne organizácie za ,,zahraničných agentov”. 

,,Odvolanie 5 členov Rady vlády pre mimovládne neziskové organizácie ministrom vnútra je najlepším príkladom toho, ako funguje vládna koalícia. Ľudia na dôležitých postoch sa vymieňajú nie preto, že by zlyhali, ale preto, lebo sú nepohodlní a profesionálne výsledky práce nehrajú pri rozhodovaní o ich zotrvaní žiadnu rolu. Rada by som pánovi ministrovi pripomenula, že 4 z 5 týchto odvolaných členov nominovali ešte ministri Kaliňák a Saková z jeho materskej strany Smer,” hovorí predsedníčka poslaneckého klubu KDH a expertka na sociálnu oblasť Martina HOLEČKOVÁ. 

Holečková tiež poukazuje na to, že ak prejde účelová zmena zákona o mimovládnych organizáciách z dielne SNS, tak minister vnútra dostane de facto právomoc zrušiť mimovládnu organizáciu. ,,V posledných dňoch sa na mňa obracujú mimovládne organizácie, ktoré si s hrôzou prečítali návrh zákona z dielne SNS. Neviem, či si poslanci zo SNS uvedomujú, aká nezastupiteľná je činnosť mimovládnych organizácií, ktoré sa starajú napríklad o deti so zdravotným znevýhodnením, pomáhajú jednorodičovským domácnostiam alebo seniorom. Žiaľ, táto vládna koalícia namiesto toho, aby mimovládne organizácie ocenila za ich činnosť, tak im ešte hádže polená pod nohy. Po účelovej zmene zákona z dielne SNS by sa totiž niektoré mimovládne organizácie označovali za zahraničných agentov a za organizáciu so zahraničnou podporou by sa museli označiť aj organizácie, ktoré by dostali peniaze od občanov z Českej republiky,” dodáva Holečková.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://kdh.sk/vlada-pokracuje-v-systematickom-likvidovani-mimovladnych-organizacii/.

Back to top button