Spravodajstvo

Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác

Súd v Moskve v pondelok odsúdil 38-ročného muža na päť rokov verejnoprospešných prác za jeho výroky v pouličnej ankete pre spravodajcu stanice Rádio Sloboda (RFE/RL). Muž bol uznaný za vinného za šírenie dezinformácií o ruskej armáde. Prokurátor preňho žiadal 5,5 roka väzenia.

Ako informovala britská stanica BBC, odsúdený Jurij Kochovec v lete roku 2022 pred kamerou RFE/RL povedal, že za rozpútanie vojny na Ukrajine je zodpovedné Rusko a že ruské vedenie ju musí aj zastaviť. Kochovec vyjadril presvedčenie, že následne dôjde aj k uvoľneniu vo vzťahoch Ruska s alianciou NATO a so všetkými ostatnými krajinami.

V rozhovore spomenul aj udalosti v meste Buča v Kyjevskej oblasti, kde sa po ústupe ruských jednotiek na jar 2022 našli na uliciach postrieľaní ľudia i masové hroby.

“Naša vláda hovorí, že chce bojovať proti nacionalistom, ale bombarduje nákupné centrá v Buči, naši vojaci z Buriatska a Dagestanu strieľali civilistov – úplne bez dôvodu,” vyhlásil Kochovec.

BBC pripomenula, že ruské úrady popierajú účasť ruskej armády na vraždení civilistov počas okupácie Buče.

Proti Kochovcovi sa najprv začalo stíhanie pre podozrenie zo šírenia dezinformácií o ruskej armáde, ktoré neskôr obžaloba rozšírila aj o motív nenávisti.

Svedkom v kauze bol náhodný okoloidúci, ktorý pred súdom vypovedal, že bol pobúrený Kachovcovými výrokmi v rozhovore pre RFE/RL.

Obvinenie bolo preklasifikované po lingvistickej analýze, ktorú vykonali učiteľka matematiky Nataľja Kriukovová a prekladateľ Alexandr Tarasov – obaja pôsobili ako znalci aj v kauze súdnej likvidácie najstaršej ľudskoprávnej organizácie v Rusku Memorial, upozornila BBC.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96145589-moskovcan-dostal-za-interview-pre-radio-sloboda-paet-rokov-verejnoprospesnych-prac.

Back to top button