Spravodajstvo

Spojené štáty plánujú nové sankcie voči Iránu a rovnaký krok očakávajú aj od spojencov

Biely dom v noci na stredu vyhlásil, že v reakcii na víkendový vzdušný útoku Iránu na Izrael uvalí na Irán nové sankcie a od svojich spojencov očakáva obdobné kroky. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

“Spojené štáty v najbližších dňoch uvalia nové sankcie zasahujúce Irán vrátane jeho programu rakiet a dronov,” uviedol vo vyhlásení poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Dodal, že opatrenia zasiahnu aj iránske Revolučné gardy a iránske ministerstvo obrany. “Očakávame, že naši spojenci a partneri nás budú čoskoro nasledovať svojimi vlastnými sankciami,” povedal.

Tieto nové sankcie a ďalšie opatrenia budú podľa Sullivana naďalej vyvíjať stabilný tlak, ktorý obmedzí a naruší účinnosť a bojaschopnosť iránskej armády.

Rozšírenie sankcií proti Iránu v reakcii na útok Teheránu na Izrael v utorok žiadali aj Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členských krajín EÚ. Súhlas s návrhom vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell.

Masívny raketový a dronový útok Iránu na Izrael, ktorý sa odohral v noci na nedeľu, bol reakciou na nálet na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask z 1. apríla, ktorý sa pripisuje Izraelu. Ten sa k nemu neprihlásil, ale ani to nepoprel.

Nálet zrovnal so zemou päťposchodovú budovu konzulátu pri iránskom veľvyslanectve. Zahynulo tam sedem členov iránskych elitných Revolučných gárd vrátane dvoch generálov.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96144720-spojene-staty-planuju-nove-sankcie-voci-iranu-a-rovnaky-krok-ocakavaju-aj-od-spojencov.

Back to top button