Spravodajstvo

Rast americkej ekonomiky v prvom štvrťroku prekvapivo zvoľnil na 1,6 percenta

Rast americkej ekonomiky v prvom štvrťroku výrazne zvoľnil a v prepočte na celý rok predstavoval 1,6 percenta. Vo svojom odhade to dnes uviedlo americké ministerstvo obchodu. Vo štvrtom štvrťroku vlaňajška bol medziročne prepočítaný rast hrubého domáceho produktu Spojených štátov 3,4 percenta.

Rast za január až marec tohto roka citeľne zaostal za odhadmi analytikov. Tí v priemere predpokladali, že tempo rastu zvoľnia zhruba na 2,5 percenta. Pásmo odhadov však bolo veľmi široké, a to od jedného percenta do 3,1 percenta. Za rastom ekonomiky boli v prvom štvrťroku prevažne výdavky spotrebiteľov.

Americké akcie po správe začali prehlbovať straty. Investori donedávna predpokladali, že americká centrálna banka (Fed) začne v najbližších mesiacoch znižovať základné úrokové sadzby, kvôli opätovnému zrýchleniu inflácie však so začatím cyklu znižovania sadzieb už nepočítajú skôr ako koncom roka. Za rast, ktorý nespôsobuje infláciu, zástupcovia Fedu považujú tempo okolo 1,8 percenta.

Medzinárodný menový fond minulý týždeň zvýšil odhad rastu americkej ekonomiky na tento rok na 2,7 percenta z doterajšieho odhadu 2,1 percenta, s ktorým počítal v januárovej prognóze. Zlepšenie odôvodňuje situáciou na trhu práce a vyššími spotrebiteľskými výdavkami. V prvom štvrťroku v USA vznikalo v priemere 276-tisíc pracovných miest mesačne, zatiaľ čo vo štvrtom štvrťroku vlaňajška to bolo 212-tisíc miest za mesiac.

Najväčšia ekonomika sveta zatiaľ odoláva chmúrnym predpovediam. Fed začal na jar 2022 v rýchlom slede zvyšovať úrokové sadzby, aby zastavil rast inflácie, cyklus sprísňovania menovej politiky ukončil až vlani na jeseň.

Spojené štáty teraz rastú rýchlejšie ako iné vyspelé krajiny, hlavne tie v Európe. Americkí spotrebitelia si podľa ekonómov ešte pred zvyšovaním úrokov zabezpečili na dlhšie obdobie nižšie sadzby hypoték, zatiaľ čo podniky refinancovali.

Americké ministerstvo práce dnes v samostatnej správe uviedlo, že počet ľudí, ktorí sa prihlásili o podporu v nezamestnanosti, v týždni do 20. apríla predstavoval 207-tisíc. To je lepší výsledok, ako čakali analytici, ktorí tento počet podľa agentúry Reuters odhadovali na 215-tisíc.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96146185-rast-americkej-ekonomiky-v-prvom-stvrtroku-prekvapivo-zvolnil-na-1-6-percenta.

Back to top button