Spravodajstvo

Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest

Americký výrobca elektromobilov Tesla zruší v gigafactore pri Berlíne 400 pracovných miest. To zodpovedá asi trom percentám tamojšej pracovnej sily. Firma to podľa agentúry DPA uviedla v dnešnom oznámení. Podnik prepúšťa pre malý záujem o elektromobily celosvetovo.

V Nemecku sa spoločnosť chce prepúšťaniu vyhnúť, plánuje preto pre zamestnancov “dobrovoľnícky program”. Už za týmto účelom začala rokovania so zamestnaneckou radou. Minulý týždeň firma oznámila, že nepredĺži zmluvy 300 dočasne zamestnaným pracovníkom v Grünheide.

Na celom svete pracuje pre podnik Elona Muska 140-tisíc ľudí. Tesla predtým oznámila, že stavy zníži o desať percent.

“Ohláseného znižovania počtu pracovných miest v spoločnosti Tesla v Grünheide veľmi ľutujem. Som však rád, že sa bude realizovať s rozumom,“uviedol minister hospodárstva spolkovej krajiny Braniborsko Jörg Steinbach.

“Súčasný slabnúci trh s elektromobilmi predstavuje výzvu aj pre spoločnosť Tesla,” uviedla firma. “V našom záujme je vždy vyrábať čo najefektívnejšie,” dodala.

V jedinej európskej fabrike Tesly, kde sa elektromobily vyrábajú od marca 2022, pracuje viac ako 12.000 ľudí. Správa o prepúšťaní v Nemecku prišla pred zverejnením firemných hospodárskych výsledkov za prvý štvrťrok, ktoré sa očakávajú dnes po skončení obchodovania na americkej burze. Investori sa podľa agentúry Reuters pripravujú na najnižšiu hrubú ziskovú maržu skupiny za viac ako šesť rokov.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96145817-tesla-zrusi-v-megatovarni-pri-berline-tri-percenta-pracovnych-miest.

Back to top button