Spravodajstvo

Oblasť okolo talianskej sopky Vezuv zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa

Oblasť okolo sopky Vezuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa. Informovala o tom agentúra APA, ktorá sa odvoláva na údaje talianskeho Národného geofyzikálneho a vulkanologického inštitútu. Otrasy boli zreteľne cítiť aj v niektorých neapolských štvrtiach, úrady ale bezprostredne nehlásili žiadne väčšie škody ani zranených, uviedla agentúra DPA.

Obyvatelia Neapola na sociálnych sieťach informovali o otrasoch trvajúcich niekoľko minút, niektorí kvôli obavám z dôsledkov zemetrasenia vybehli do ulíc. Podľa inštitútu sa ohnisko zemetrasenia nachádzalo v hĺbke troch kilometrov v husto obývanej oblasti na svahu sopky východne od Neapola.

image

Novinári talianskej verejnoprávnej RAI vstúpia do štrajku pre zásahy vlády

V posledných týždňoch boli otrasy v oblasti Vezuvu hlásené opakovane. Posledná erupcia tejto sopky sa odohrala v roku 1944, začala 18. marca a trvala desať dní. Erupcia si vyžiadala 26 životov, úrady kvôli nej evakuovali vyše 10-tisíc ľudí. V roku 79 zničila erupcia Vezuvu antické mesto Pompeje.

Obyvateľov Pompejí zastihla katastrofa nepripravených a mnoho z nich potom stuhnutý popol verne zachytil v posledných okamihoch života. Archeologický park Pompeje, ktorý je tiež pamiatkou UNESCO, patrí k turisticky najnavštevovanejším miestam v Taliansku.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96146528-oblast-okolo-talianskej-sopky-vezuv-zasiahlo-zemetrasenie-o-sile-3-9-stupna.

Back to top button