Spravodajstvo

Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil vo štvrtok švédsky premiér Ulf Kristersson. Informuje o tom agentúra AFP.

Pôsobenie švédskych vojakov v Lotyšsku bude prvým konkrétynm krokom od marcového vstupu tejto škandinávskej krajiny do NATO.

Kristersson v januári oznámil, že Švédsko pravdepodobne vyšle prápor ako súčasť stálej medzinárodnej misie NATO v Lotyšsku nazvanej “Posilnená predsunutá prítomnosť”. Jej cieľom je posilniť obranné kapacity v regióne.

“Vláda dnes ráno poverila švédske ozbrojené sily formálnou úlohou plánovať a pripraviť švédsky príspevok v podobe zmenšeného mechanizovaného práporu do predsunutých pozemných síl NATO v Lotyšsku,” povedal Kristersson počas tlačovej konferencie so svojou lotyšskou kolegyňou Evikou Silinovou.

Podľa jeho slov bude 400 až 500 vojakov pôsobiť v Lotyšsku šesť mesiacov. “Naším cieľom je príspevok síl vrátane obrnených vozidiel CV90 a tankov Leopard 2. Po rozhodnutí parlamentu plánujeme nasadenie začiatkom budúceho roka,” dodal.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96146213-svedsko-na-buduci-rok-vysle-svojich-vojakov-do-lotysska-v-ramci-sil-nato.

Back to top button