Spravodajstvo

Elektromobily by mohli v Nórsku do roku 2026 vytlačiť z vrcholu diesely

V Nórsku, ktoré je priekopníkom v odklone od automobilov so spaľovacími motormi, sa môžu elektromobilmi stať do roku 2026 najväčšou kategóriou osobných vozidiel.

Do roku 2030 budú tvoriť viac ako polovicu všetkých automobilov. S odvolaním sa na dnes vydanú prognózu nórskej cestnej federácie o tom informovala agentúra Bloomberg. V severskej krajine už štvrtinu vozidiel poháňa batéria a tento rok by podľa OFV mali v počte predstihnúť vozidlá na benzín.

Posun k elektromobilom v Nórsku je čiastočne spôsobený štedrými stimulmi krajiny. Nórsko má 5,5 milióna obyvateľov a chce sa stať prvou krajinou, ktorá ukončí predaj nových benzínových a naftových áut, a to do roku 2025. Deväť z desiatich novopredaných vozidiel na začiatku tohto roka boli batériové elektromobily.

Podľa spomínanej prognózy môžu elektromobily do roku 2026 dosiahnuť 36-percentný podiel na celkovom trhu, teda niečo vyše jedného milióna áut. V tom prípade by počtom prekonali dieselové (31 percent) aj benzínové automobily (21 percent). Do roku 2030 budú elektromobily tvoriť viac ako polovicu automobilov na nórskych cestách, pričom len 24 percent vozidiel bude jazdiť na naftu a 15 percent na benzín.

Federácia OFV ďalej odhaduje, že v roku 2026 budú mať hybridné autá na trhu asi 12-percentný podiel, ktorý do roku 2030 klesne na približne deväť percent.

Ak by nórsky prípad nasledovalo viac krajín, celosvetový dopyt po rope by mohol dosiahnuť vrchol skôr, ako sa predpokladalo. Medzinárodná agentúra pre energetiku vidí teraz vrchol dopytu pred rokom 2030 a automobily a dodávky sa majú na dopyte po rope podieľať viac ako 25 percentami.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96145315-elektromobily-by-mohli-v-norsku-do-roku-2026-vytlacit-z-vrcholu-diesely.

Back to top button