Spravodajstvo

Petícia za nový výjazd v Ťahanovciach. Obyvatelia žiadajú riešenie dopravnej situácie

Petícia bola spustená 8. apríla. Prioritne je určená pre obyvateľov Košíc no podpísať ju na stránke peticie.com môžu všetci občania, keďže problematický úsek využívajú aj návštevníci sídliska. Vo fyzickej forme môžu záujemci petíciu podpísať u informátorky na Mestskom úrade, na Americkej triede 15.

Využitie petičného práva má slúžiť hlavne tomu, aby sa vyriešila neúnosná dopravná situácia, ktorá nastáva najmä počas rannej dopravnej špičky. Tento nový výjazd by mal zabezpečiť lepšiu dostupnosť a plynulosť dopravy pre obyvateľov husto obývanej mestskej časti.

K petičnej akcii pristúpila mestská časť Ťahanovce podľa jej starostu a autora petície Miloša Ihnáta kvôli tomu, že mesto dlhodobo nerieši problematickú situáciu súvisiacu s 550 metrov dlhým úsekom. Starosta tvrdí, že mesto ho už niekoľko rokov uisťovalo o tom, že dokumentácia potrebná k realizácii daného projektu je pripravená. Nakoniec nemalo byť pripravené nič. Vraj má ísť o pomstu za to, že starosta, ktorý je súčasne mestským poslancom, nepodporil návrhy vedenia mesta na zvýšenie daní z nehnuteľnosti či poplatky za odpad.

Podľa predstaviteľov mesta však starosta Ihnát bol informovaný o tom, že mesto Košice nedisponuje finančnými prostriedkami na realizáciu projektu. Taktiež mali predstavitelia mestských častí odmietnuť možnosť financovať podobné projekty, prostredníctvom presunu kompetencií.

Podpísaní občania v petícii žiadajú mesto Košice, aby zaradilo výstavbu výjazdu medzi prioritné investičné akcie. Argumentom je hlavne to, že súčasná situácia spôsobuje značné ťažkosti nielen obyvateľom sídliska, ale aj mestským autobusom, záchranným zložkám a ďalším dôležitým službám, ktoré sú kritické pre každodenný život v oblasti.

Spomínaný starosta Ihnát poukázal na existujúcu dopravnú štúdiu, ktorú nechal vypracovať z vlastných finančných zdrojov. Tá podporuje výstavbu tohto výjazdu ako efektívneho riešenia pre rozloženie dopravného zaťaženia. Výjazd by nielen zlepšil plynulosť dopravy, ale aj zvýšil bezpečnosť a komfort obyvateľov pri cestovaní za prácou či inými povinnosťami.

Galéria

Z uvedených dokumentov vyplýva, že mesto žiada od mestskej časti finančnú účasť na projekte. Ihnát však poukazuje na to, že cestným správnym orgánom je mesto Košice, pričom na veľké projekty financie má.

Cieľom petície je vyzbierať 2000 až 3000 podpisov. Následne chce starosta mestskej časti Ťahanovce pristúpiť k prerokovaniu zámerov v mestskom zastupiteľstve.

Príspevok Petícia za nový výjazd v Ťahanovciach. Obyvatelia žiadajú riešenie dopravnej situácie je zobrazený ako prvý na KOŠICE:DNES.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://kosicednes.sk/spravy/peticia-za-novy-vyjazd-v-tahanovciach-obyvatelia-ziadaju-riesenie-dopravnej-situacie/.

Back to top button