Spravodajstvo

Dolár oslabuje, po správe o útoku Izraela na Irán posilňuje švajčiarsky frank

Dolár dnes oslabuje. Po správe o izraelskom útoku na Irán rastie z pozície bezpečnej meny švajčiarsky frank. Bezprostredne v reakcii na správy o útoku posilnil voči americkej mene aj japonský jen.

Okolo 17:25 nášho času dolár k švajčiarskemu franku klesal o 0,4 percenta na 0,9090 CHF. Euro k švajčiarskej mene strácalo 0,2 percenta na 0,9694 CHF. Euro k doláru rástlo o 0,2 percenta na 1,0666 dolára. K jenu dolár oslaboval o 0,1 percenta na 154,51 jenu. Dolárový index, ktorý sleduje výkon dolára ku košu šiestich popredných svetových mien, strácal 0,2 percenta na 105,984 bodu.

Pri iránskom meste Isfahán sa dnes ozvali výbuchy, ktoré zdroje médií označili za izraelský útok. Trhy na túto správu spočiatku ostro reagovali, čo vyvolalo výpredaj rizikových aktív, skokový nárast cien ropy a zlata, výnosov pri dlhopisoch americkej vlády a bezpečných menách. Teherán neskôr incident zľahčil a uviedol, že neplánuje odvetu, čo na trhoch zmiernilo obavy z eskalácie vojny v celom blízkovýchodnom regióne.

Irán minulý víkend prvýkrát priamo zaútočil na Izrael, keď naň vyslal vyše 300 rakiet a útočných dronov. Izrael a jeho spojenci takmer všetky strely zlikvidovali, škody vznikli minimálne.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96145292-dolar-oslabuje-po-sprave-o-utoku-izraela-na-iran-posilnuje-svajciarsky-frank.

Back to top button