Spravodajstvo

Desaťtisíce Portugalcov si po celej krajine pripomenuli výročie karafiátovej revolúcie

Desaťtisíce Portugalcov si dnes po celej krajine v slávnostnej atmosfére pripomenuli výročie takzvanej karafiátovej revolúcie, ktorá pred 50 rokmi ukončila desiatky rokov trvajúcu diktatúru a juhoeurópska krajina priniesla demokraciu. Informuje o tom agentúra AP.

Pripomienky konca režimu diktátora Antónia Salazara sa uskutočnili napríklad v Porte, Coimbre či metropole Lisabonu, kde sa ich popri desiatkach tisíc ľudí zúčastnili aj prezident Marcelo Rebelo de Sousa a premiér Luís Montenegro, ktorí zhliadli pestrofarebnú prehliadku vojakov, obrnených vozidiel i karafiátov, ktorá dnes držala veľa prizerajúcich sa.

Tieto kvety mali jednu z hlavných úloh aj v apríli 1974, keď ich ľudia dávali do hlavných pušiek mladých vojakov, ktorí začali ozbrojené povstanie. V uliciach Lisabonu a ďalších miest sa vtedy miešali s tisíckami civilistov, ktorí ich vnímali ako osloboditeľov. Revolúcia bola celkovo nezvyčajne pokojná; podľa informácií listu Diário de Noticias pri nej zomrelo päť ľudí.

Osemdesiatšesťročná Maria Monteirová, ktorej manžel sa ako mladý vojak povstania zúčastnil, dnes AP povedala, že cíti obrovské emócie “kvôli slobode, ktorú sme vybojovali, ale musíme ju vedieť veľmi dobre brániť”. Sedemdesiatjedenročný Paulo Simoes, ktorý sa na povstaní podieľal, zase uviedol, že vďaka zmenám pred 50 rokmi žije s pocitom splnenej povinnosti.

Prevrat vtedy ukončil jednu z najstarších európskych diktatúr; trvala od roku 1926 a bola založená na troch pilieroch: cenzúre, vláde jednej strany a tajnej polícii. Počas diktatúry bolo uväznených na 30-tisíc politických väzňov, z ktorých asi 50 zomrelo.

O rok od revolúcie sa uskutočnili slobodné voľby, ešte rýchlejšie sa Portugalsko vzdalo svojich kolónií, ktorých sa predtým aj za cenu vojen držalo. Po revolúcii bola tiež spísaná nová ústava, zrušená cenzúra a obnovená sloboda prejavu. Juhoeurópska krajina zároveň nastúpila cestu do európskeho spoločenstva.

Polstoročné výročie karafiátovej revolúcie tento rok pripomína aj výstava v Portugalskom centre v Prahe, ktorú je možné navštíviť do 4. mája. Zachytáva posledné roky portugalskej diktatúry a prvé okamihy po jej zvrhnutí prostredníctvom fotografií, plagátov, dokumentov a výstrižkov z tlače.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96146264-desattisice-portugalcov-si-po-celej-krajine-pripomenuli-vyrocie-karafiatovej-revolucie.

Back to top button