Spravodajstvo

Boje na severozápade Sudánu si vyžiadali životy najmenej 25 civilistov

Najmenej 25 obetí z radov civilistov si vyžiadali ozbrojené zrážky medzi sudánskou armádou a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF), ktoré sa odohrali v meste al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny. V utorok o tom informovala mimovládna organizácia Emergency Lawyers (EL). TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Mesto a dediny v jeho okolí už niekoľko dní čelí svojvoľným delostreleckým a leteckým útokom, uvádza Emergency Lawyers, ktorá dokumentuje zločiny páchané na civilnom obyvateľstve od začiatku bojov Sudánskymi ozbrojenými silami (SAF) a RSF, ktoré prepukli vlani v apríli.

Mesto al-Fašír je metropolou Severného Darfúru a posledným oblastným hlavným mestom, ktoré RSF nemajú pod kontrolou, píše AFP. Okrem toho slúži ako regionálne centrum humanitárnej pomoci.

Zdravotná infraštruktúra v meste je však krehká a 70 percent zdravotníckych zariadení v krajine je mimo prevádzky, uvádza AFP s odvolaním sa na údaje Organizácie Spojených národov (OSN).

Zdroj z jednej z nemocníc v al-Fašíre uviedol, že v tomto zariadení je výrazný nedostatok krvi a zdravotníckych pracovníkov.

Vojna medzi sudánskou armádou pod vedením šéfa armády Abdala Fattáha Burhána a RSF, ktorej velí jeho bývalý zástupca Muhammad Hamdán Daglú, sa začala vlani 15. apríla. Podľa expertov OSN už o život prišli tisíce ľudí, z toho až 15-tisíc v jednom meste vo vojnou zničenom regióne Západný Darfúr.

Vojna tiež vyhnala z domovov viac ako 8,5 milióna ľudí, prakticky zničila už aj tak krehkú sudánsku infraštruktúru a posunula krajinu na pokraj hladomoru, dodáva AFP.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96144727-boje-na-severozapade-sudanu-si-vyziadali-zivoty-najmenej-25-civilistov.

Back to top button