Spravodajstvo

Nemecko rozhodlo o novom sviatku vojnových veteránov, pripadne na 15. júna

Nemecký Spolkový snem určil nový národný Deň veteránov. Bude ním 15. jún, informuje dnes agentúra DPA. Väčšina nemeckého parlamentu sa tak vyslovila za to, aby boli aktívni a bývalí vojaci nemeckej armády každoročne oslavovaní.

“Ide o uznanie tých, ktorí sú pripravení urobiť niečo navyše pre druhých a ktorí riskujú svoj život a zdravie pre našu krajinu,” povedal spolkový minister obrany Boris Pistorius na zasadnutí.

Pre návrh, ktorý spoločne predložili tri vládne strany a opoziční kresťanskí demokrati, dnes zdvihla ruku veľká väčšina nemeckých poslancov. Minister obrany označil Deň veteránov za dôležitý a oneskorený prejav uznania.

Otázka, kto by mal byť v Nemecku považovaný za vojenského veterána, bola v posledných rokoch predmetom diskusií, pretože služba vojakov, ktorí slúžili v zahraničí alebo sa dokonca zúčastnili bojov, sa líšila od tých, ktorí slúžili počas studenej vojny.

Povojnové Nemecko okolo armády a vojakov našľapovalo pomerne opatrne a až po nemeckom zjednotení v roku 1990 vtedajší kancelár Helmut Kohl prelomil tabu a vyslal v roku 1992 vojenských medikov na podporu misie OSN do Kambodže, pripomína agentúra AP.

Ďalšie výraznejšie nasadenie vojakov v zahraničí potom prišlo s misiami do Kosova, Afganistanu a Mali a stalo sa základom moderného Bundeswehru.

Veteránom nemeckej armády sa rozumie osoba, ktorá buď je, alebo bola v aktívnej službe a odišla z nej so cťou, uvádza agentúra Reuters.

“Ale aj teraz je slovo veterán v našej spoločnosti málo používané, a to musí skončiť,” povedal poslanec Johannes Arlt z CDU. Nemci majú v pláne usporiadať každoročne veľkú pripomienkovú akciu v Berlíne cez víkend okolo 15. júna.

Približne desať miliónov Nemcov absolvovalo vojenskú službu alebo boli radovými či profesionálnymi vojakmi a asi 500-tisíc nemeckých mužov a žien bolo do dnešného dňa v bojovom nasadení.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96146219-nemecko-rozhodlo-o-novom-sviatku-vojnovych-veteranov-pripadne-na-15-juna.

Back to top button