Spravodajstvo

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka

Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu. Dodala, že web je v súčasnosti zablokovaný a vyzýva na obozretnosť na internete. Policajti o tom informovali na sociálnej sieti.

“Hneď ako sa v médiách objavila informácia o existencii falošnej stránky, policajný zbor začal okamžite konať. Experti z prezidiálneho odboru počítačovej kriminality na trestné oznámenie nečakali a ihneď začali pátrať po digitálnych stopách. Tie ich zaviedli do susednej Českej republiky,” priblížila polícia.

Podotkla, že podvodníci vytvorili doménu s podobným názvom municiepreukrajinu.sk, v ktorej zmenili len jedno písmeno oproti pôvodnému webu.

“Keď vytvárate na internete doménu, býva štandardom, že ich vytvoríte hneď niekoľko s podobným názvom. Okrem tej ´hlavnej´ aj jej rôzne varianty, aby sa návštevník stránky v prípade preklepu ocitol vždy na tej správnej. Je to dôležité aj preto, aby nemohla byť internetová stránka zneužitá na podvodné konanie,” vysvetlili policajti.

V súčasnosti polícia vykonáva potrebné kroky k objasneniu veci a poskytuje súčinnosť príslušnému Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru v Bratislave, ktoré vo veci koná. “Aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu vyšetrovania, viac informácií bude možné poskytnúť, až keď to situácia dovolí,” doplnila.

Vyzýva ľudí, aby boli na internete obozretní a dávali si pozor na názvy domén stránok. “Preklepom, hoci len v jednom písmene, môžete poslať peniaze aj tomu, komu ste nechceli,” dodala.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96145990-policia-riesi-pripad-podvodnej-stranky-vydavajucej-sa-za-zbierku-pre-ukrajinu-stopy-vedu-do-ceska.

Back to top button