Bratislavský samosprávny kraj

Už dnes! Deň otvorených dverí v Ekocentre Čunovo

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) bývalú ruinu kaštieľa premenil na unikátne ekocentrum. Komplexnou rekonštrukciou prešla budova kaštieľa, ako aj priľahlá záhrada.

„To, čo tu návštevník uvidí, je absolútne neporovnateľné s tým, ako to tu vyzeralo pred tromi rokmi. Kompletne zrekonštruovaná kultúrna pamiatka, interiér plný interaktívnych náučných expozícií či záhrada, kde spoznáte tajomstvá flóry Dunajských luhov,“uviedol predseda BSK Juraj Droba.

Čunovské environmentálno-vzdelávacie centrum sa nachádza na jedinečnom mieste a bude inštitúciou s medzinárodným presahom, aká dosiaľ v kraji nejestvovala. Bratislavská mestská časť Čunovo totiž leží pri hraniciach s Rakúskom i Maďarskom a zároveň na hranici Chránenej krajinnej oblasti Dunajské Luhy.

„Ekocentrum otvára bránu do prírody, prepája odborné a praktické aktivity v oblasti ochrany prírody a environmentálnej výchovy. Zameriavať sa bude aj na osvetu detí a mládeže. Zázemie poskytne organizáciám na ochranu prírody a podporí aj cezhraničný turizmus a ekoturizmus. Verím, že sa obnovený objekt spolu s areálom stane centrom života, oddychovou zónou a vytvorí atraktívne prostredie pre domácich i turistov,“ doplnil Juraj Droba.

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ v Čunove celkovou revitalizáciou dostala nielen nový vzhľad, dušu, ale aj obsah. To všetko si bude môcť prísť pozrieť široká verejnosť každej vekovej kategórie už v sobotu 20. apríla 2024.

Počas slávnostného otvorenia Ekocentra čaká na návštevníkov bohatý program, sprievodné podujatia, workshopy, tvorivé dielne zamerané na lužné lesy a Dunaj, animátori či kultúrne vystúpenia. Chýbať nebudú poznávačky prírodnín, ako aj prezentácia najväčších mýtov a hoaxov o životnom prostredí.

V rámci kultúrneho programu sa môže verejnosť tešiť na ekologicky zamerané predstavenia: Hru na odpadových vreciach, Divadlo o lovcovi plastov či Kompost story. 

Prejsť sa môžete aj malebnou záhradou, kde Bratislavská župa obnovila zeleň, vysadila stromy, kroviny, vybudovala biotopové jazierko, altánok či informačné panely. A rovnako spoznať aj niektoré druhy dravcov.

Pozrite si celý FOTOALBUM.
Foto: Monika Kováčová / BSK

V sobotu 20. apríla 2024 otvorí svoje brány zrekonštruovaný Kaštieľ v Čunove. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) bývalú ruinu kaštieľa premenil na unikátne ekocentrum. Komplexnou rekonštrukciou prešla budova kaštieľa, ako aj priľahlá záhrada.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://bratislavskykraj.sk/ekocentrum-cunovo/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ekocentrum-cunovo.

Back to top button