Politika

Slovenskí a českí kresťanskí demokrati ostávajú v blízkom kontakte aj napriek zrušeným medzivládnym konzultáciám vlád

Zrušenie nadštandardných medzivládnych rokovaní medzi Českom a Slovenskom sa deje len na vládnej úrovni. Potvrdilo to aj dnešné stretnutie predstaviteľov KDH so zástupcami českej vládnej strany KDÚ – ČSL, na ktorom sa zúčastnení zhodli, že kultúrna blízkosť aj spoločná história medzi Českom a Slovenskom nezanikne. 

,,V čase, keď na Morave mala rokovať slovenská vláda, ktorá ťahá Slovensko preč od našich partnerov v zahraničí, nás ministri a predstavitelia KDÚ-ČSL pozvali na stretnutie, aby sme vyslali všetkým jasný signál, že Slovensko a KDH má v zahraničí partnerov a vie spolupracovať. Táto spolupráca je o to dôležitejšia v čase, keď vidíme, že sloboda a demokracia nám nepadli z oblohy, ale naopak je potrebné aj po novembri 89 bojovať. Vážime si toto dlhoročné partnerstvo a v zápase o demokraciu budeme pokračovať aj naďalej,“ vyhlásil podpredseda a poslanec KDH Marián ČAUČÍK.

Dnešné stretnutie dvoch parlamentných strán dokazuje, že moderná konzervatívna kresťanskodemokratická politika má v Európe v 21. storočí nezastupiteľné miesto. Obe strany sa však vo svojich krajinách stretávajú s podobnou hrozbou, a to nástupom populizmu a nárastom ruského vplyvu.

,,V oboch krajinách máme spoločný problém, a tým je vzostup populistických strán, ktoré ohrozujú podstatu demokracie. Slovákov stále považujem za bratov, s čím mám však problém, je populizmus a podpora Putinovho režimu. Zároveň sme prebrali viacero dôležitých tém, napríklad potrebu energetických úspor s dôrazom na štátnu pomoc pri zatepľovaní domov či udržanie konkurencieschopnosti na našich trhoch v rámci EÚ,“ vysvetľuje minister životného prostredia ČR a podpredseda KDU – ČSL Petr Hladík.

„Slovensko je pre nás jedným z hlavných zahraničných partnerov, napriek odloženej medzivládnej spolupráci. S KDH spolupracujeme dlhodobo a spoločne hľadáme riešenia ako oponovať populistom a diskutujeme aj o úlohe kresťanskej demokracie v modernom svete,“ doplnil minister pôdohospodárstva ČR a poslanec KDÚ  – ČSL Marek Výborný.

Podpredseda KDH Viliam Karas dopĺňa. ,,Som veľmi rád, že celá ponovembrová politika sa nesie v bratskej spolupráci KDH a KDU-ČSL. Je dobré, že táto tradícia sa naďalej udržuje. Obidve strany majú rovnaký hodnotový základ a je dôležité, aby sme aj naďalej v zjednotenej Európe naše názory a riešenia spoločne presadzovali.“

Predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková potvrdila, že priateľa poznáš v ťažkom čase. ,,Napriek hanebným krokom našej vlády, ktorá dostáva Slovensko do medzinárodnej izolácie, vidím iskierku nádeje, že to nie je trvalé. Ďakujem KDÚ-ČSL, že aj naďalej ostáva našou priateľskou stranou v Českej republike a môžeme spolupracovať a spoločne rozvíjať Slovensko aj Českú republiku.“

Automaticky prebrané zo zdroja: https://kdh.sk/slovenski-a-ceski-krestanski-demokrati-ostavaju-v-blizkom-kontakte-aj-napriek-zrusenym-medzivladnym-konzultaciam-vlad/.

Back to top button