Categories: Spravodajstvo

Štyri čínske lode preplávali “zakázanými” vodami Taiwanu

Štyri lode čínskej pobrežnej stráže nakrátko preplávali “zakázanými” vodami Taiwanu, oznámil v utorok Tchaj-pej. Zároveň vyzval Peking, aby zastavil aktivity ohrozujúce bezpečnosť plavby, píše agentúry AFP.

Čínske lode vplávali ešte v pondelok do vôd južne od taiwanského odľahlého ostrova Ťin-men, päť kilometrov od čínskeho mesta Sia-men, uviedla taiwanská pobrežná stráž vo vyhlásení. Dodala, že približne po hodine z oblasti, do ktorej majú podľa Taiwanu zakázaný vstup, vyplávali.

K aktivite čínskej armády v okolí Taiwanu došlo dva týždne pred inauguráciou nového taiwanského prezidenta Laj Čching-teho, ktorá sa uskutoční 20. mája. Čína ho označuje za nebezpečného separatistu. Laj rovnako ako súčasná prezidentka Cchaj Jing-wen odmieta nároky Číny na zvrchovanosť nad Taiwanom a tvrdí, že o budúcnosti ostrova môžu rozhodnúť len jeho obyvatelia.

Prítomnosť čínskych lodí a lietadiel zaznamenali v okolí Taiwanu aj predošlý týždeň. Tamojšie ministerstvo obrany v piatok (3. 5.) oznámilo, že za uplynulých 24 hodín zaznamenalo v okolí ostrova 26 čínskych vojenských lietadiel a päť bojových lodí.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že tento ostrov má od roku 1949 nezávislú vládu. Peking opakovane deklaruje, že jedného dňa demokratický Taiwan ovládne, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčil ani použitie vojenskej sily. V posledných rokoch zvýšil tlak na Tchaj-pej a k ostrovu takmer denne vysiela lietadlá a lode svojich ozbrojených síl.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96147948-styri-cinske-lode-preplavali-zakazanymi-vodami-taiwanu.

HNonline.sk

Share
Published by
HNonline.sk

Recent Posts

CELÉMU ŠTADIÓNU ZAPLATIL PIVO: Reus sa lúčil s Dortmundom

Reus opúšťa Dortmund po 12 rokoch a zatiaľ nie je jasné, kde bude v kariére…

2 minúty ago

Video: Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk je absolútny šampión ťažkej váhy. V Rijáde zdolal britského pästiara Tysona Furyho

Usyk tak k titulom WBA, WBO a IBF pridal aj opasok organizácie WBC, ktorý doteraz…

2 minúty ago

Video: Životopisná dráma Back to Black je poctou talentu Amy Winehouse

Vo filme potvrdí, že život a kariéru Winehousovej (speváčku stvárňuje Marisa Abela) zásadne ovplyvnili dvaja…

2 minúty ago

Jednou z verzií vyšetrovania atentátu na Fica je, že útočník nebol osamelým vlkom

Šutaj Eštok upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych…

3 minúty ago

Verstappen mal v Taliansku namále, triumf pred dobiedzajúcim Norrisom uhájil o niekoľko desatín

Piate víťazstvo sezóny pre Holanďana.Automaticky prebrané zo zdroja: https://sportweb.pravda.sk/motorizmus/clanok/710651-max-verstappen-formula-f1-vc-emilia-romagna-lando-norris-charles-leclerc/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss.

3 minúty ago

Vrtuľník s iránskym prezidentom Raísím mal tvrdé pristátie, na miesto idú záchranári

Incident sa podľa štátnej televízie stal v provincii Východný Azerbajdžan, hoci podrobnosti sa líšia.Vrtuľník s…

7 minút ago