Categories: Politika

Slováci otvorili oči svetu o Osvienčime presne pred 80 rokmi

Slováci otvorili oči svetu o Osvienčime presne pred 80 rokmi.
V apríli tohto roku si pripomíname 80. výročie hrdinského (prvého vydareného) úteku väzňov z tragicky známeho koncentračného tábora v poľskom Osvienčime. Boli nimi dvaja odvážni Slováci – Walter Rosenberg (krycím menom Rudolf Vrba) a Alfréd Wetzler. Motívom ich úteku nebolo vyhnúť sa krutému a beznádejnému osudu, ale podať vonkajšiemu svetu správu o tom, čo sa skutočne deje v koncentračných táboroch. Že nejde o zhromažďovanie ľudí za účelom práce, ale o strašné – doslova vyhladzovanie a fyzické likvidovanie neľudskými spôsobmi v hrozných až nepredstaviteľných podmienkach.
Už pred nimi sa o útek pokúsili viacerí, avšak vždy bez úspechu. Začiatkom apríla ich to však neodradilo a vykonali svoj pokus. 10 dní putovali na Slovensko cestou plnou nástrah a nebezpečia. V Žiline potom orgánom podali správu, ktorú pre jej neuveriteľnosť a šokujúcu hrôzu museli opakovať a podrobovať prísnemu preverovaniu. Napokon bol z toho vytvorený 32 stranový text plný tragického ľudského utrpenia, ktorý dodnes historici označujú ako jeden z najdôležitejších dokumentov 20. storočia.
Vďaka nemu sa podarilo zastaviť viaceré ďalšie deportácie židovského obyvateľstva, plánované napríklad z Maďarska. Správa Vrbu a Wetzlera nielen otvorila svetu oči a navždy a zásadne zmenila nazeranie na utajovaný režim v koncentračných táboroch, ale pomohla zrýchliť zásah voči nim a zastaviť ďalšie fašistické vraždenie.
Kto aspoň trochu pozná naše dejiny, ktorých je od roku 1871 pevnou súčasťou aj SNS, nemôže nikdy paušálne o Slovákoch povedať, že sú “národom zbabelcov”. Slováci, ako vidíte, dali svetu jedných z najväčších hrdinov, ktorí riskovali životy pre záchranu státisícov ďalších ľudí a prispeli k urýchleniu konca najstrašnejšej vojny v našich dejinách.
Nech je týmto vzorom odvahy a ľudskosti za to večná sláva a vďaka.

The post Slováci otvorili oči svetu o Osvienčime presne pred 80 rokmi appeared first on Slovenská národná strana.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.sns.sk/slovaci-otvorili-oci-svetu-o-osviencime-presne-pred-80-rokmi/.

Slovenská národná strana

Share
Published by
Slovenská národná strana

Recent Posts

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou…

5 minút ago

Rusko zakázalo do konca augusta vývoz cukru z krajiny

Zákaz platí do konca augusta a týka sa vývozu trstinového alebo repného cukru a chemicky…

9 minút ago

Top foto dňa (3. máj 2024): Výročie úmrtia M. R. Štefánika v Prezidentskom paláci, prvá tohtoročná cesta vlakom do Splitu aj boj za zachovanie RTVS

Piatok očami fotografov.Aj 3. máj bol bohatý na udalosti, v priloženej fotogalérii si môžete pozrieť,…

14 minút ago

Ruský súd o pol roka predĺžil väzbu dvom oceňovaným divadelníčkam

Berkovičová pred časom verejne odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu a napísala aj emotívne protivojnové básne.Automaticky…

23 minút ago

V sobotu bude jasno a teplo

V noci bude polojasno až oblačno, od severovýchodu miestami až jasno.Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.aktuality.sk/clanok/5jGPQX4/v-sobotu-bude-jasno-a-teplo/.

30 minút ago

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.Automaticky…

30 minút ago