Categories: Spravodajstvo

Súd v prípade najväčšieho lesného požiaru v moderných dejinách Česka odložili na neurčito

Krajský súd v Ústí nad Labem zatiaľ nebude pokračovať v pojednávaní prípadu založenia požiaru v Českom Švajčiarsku v roku 2022.

Obžalovaný Jiří L. nie je podľa súdu momentálne schopný zúčastniť sa na trestnom konaní, dočasne bude v starostlivosti väzenských psychiatrov. Na základe správy servera iDNES.cz informuje spravodajkyňa TASR.

“Súd počká niekoľko týždňov, počas ktorých predpokladá, že by mohlo dôjsť k zlepšeniu duševných funkcií obžalovaného,” povedal v pondelok predseda súdneho senátu Roman Felzmann. Vychádzal zo správy znalcov, ktorú súd na poslednom pojednávaní nariadil doplniť.

Tí tvrdia, že od predchádzajúceho znaleckého posudku sa stav obžalovaného muža nezhoršil. V obmedzenej miere je schopný trestné konanie vnímať, ale jeho správanie ovplyvňujú silné lieky. Odporučili preto umiestniť ho do psychiatrickej liečebne.

Podľa servera súd rozhodol, že muž zostane vo väzbe, lebo jeho pobyt na slobode by mohol viesť k opakovaniu protiprávneho konania. Prevezú ho na psychiatrické oddelenie väznice v Brne, kde mu budú postupne znižovať medikáciu. Pojednávanie je odložené na neurčito.

Súd sa v prípade najväčšieho lesného požiaru v moderných dejinách Česka začal v polovici mája. Obžalovaný sa vo svojej výpovedi priznal k založeniu niekoľkých menších požiarov, zapálenie lesa v Českom Švajčiarsku odmietol. V prípravnom konaní sa pôvodne priznal aj k tomu, neskôr svoju výpoveď zmenil.

Požiar v národnom parku vypukol predvlani 24. júla. Zasahovalo pri ňom približne 6-tisíc hasičov a 400 kusov techniky vrátane hasičských lietadiel a vrtuľníkov. Uhasiť sa ho podarilo po 20 dňoch.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96151369-sud-v-pripade-najvaecsieho-lesneho-poziaru-v-modernych-dejinach-ceska-odlozili-na-neurcito.

HNonline.sk

Share
Published by
HNonline.sk

Recent Posts

Väčšina Ukrajincov je za to, aby prezident Zelenskyj zostal vo funkcii až do konca stanného práva

Vyplýva to z nedávneho prieskumu Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie. Až 70 percent obyvateľov Ukrajiny súhla...Automaticky…

14 minút ago

Euro mierne posilňuje voči doláru po piatkovom zostupe na šesťtýždňové minimum

Americký dolár dnes mierne oslabuje voči euru, ktoré minulý týždeň pre politickú neistotu v Európe…

15 minút ago

Manželský pár zostal po pristátí lietadla nepríjemne prekvapený. Nachádzal sa 3-tisíc kilometrov od cieľovej destinácie

Na začiatku vraj nič nenasvedčovalo ich „nočnej more“.Automaticky prebrané zo zdroja: https://refresher.sk/162008-Manzelsky-par-zostal-po-pristati-lietadla-neprijemne-prekvapeny-Nachadzal-sa-3-tisic-kilometrov-od-cielovej-destinacie.

16 minút ago

Pellegrini v Bruseli: Budeme chcieť ponuku pre Šefčoviča a nie sme nadšení Kallasovou

Prezident Peter Pellegrini je na summite Bruseli, kde sa rozhoduje o rozdelení hlavných pozícií v…

20 minút ago

Výskumníci predstavili cement, ktorý môže premeniť váš dom v obrovskú batériu

Výskumníci z MIT predstavili nový superkondenzátor, ktorý je vyrobený z “antických materiálov” a dokáže uskladňovať…

21 minút ago

Pomoc na podporu slovenských potravín má svojich prijímateľov

Prvotne alokované prostriedky boli zo strany MPRV navýšené o 5 miliónov eur, čím rezort vyhovel…

29 minút ago