Categories: Spravodajstvo

ČAPUTOVÁ je poslednýkrát na Ukrajine vo funkcii prezidentky: Stretne sa aj so Zelenským

POSLEDNÁ NÁVŠTEVA

Prezidentka Zuzana Čaputová pricestovala v piatok ráno do Kyjeva na svoju štvrtú a zároveň poslednú návštevu Ukrajiny počas svojho prezidentského mandátu. Pri príležitosti rozlúčkovej návštevy si prezidentka uctila pamiatku 118 obetí bojov, ktoré sa odohrali v prvých dňoch ruskej agresie pri obci Moščun. „Dnes som sa sklonila pred ich nezlomnosťou a odvahou,“ vyjadrila sa prezidentka pri pamätníku Anjeli víťazstva, kde položila kyticu červených ruží.

Galéria

Tento moment považuje za symbolický pre celú svoju návštevu. „Prišla som do krajiny, v ktorej je vojna, ťažká situácia a obrovské ľudské utrpenie. Moja rozlúčková návšteva je aj príležitosť sprostredkovať toto posolstvo k nám domov,“ zdôraznila Čaputová.

Prezidentka na Ukrajine taktiež informovala o štyroch miliónoch eur, ktoré Slováci vyzbierali prostredníctvom zbierky Munícia pre Ukrajinu, čo svedčí o solidarite Slovenska s ukrajinským národom. Počas svojej návštevy sa Čaputová stretne aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ďalšími predstaviteľmi štátu.

CESTA VLAKOM

„Som rada, že sa stretnem opätovne s Volodymyrom Zelenským, ďalšími predstaviteľmi štátu, ale aj s bežnými ľuďmi v rôznych oblastiach. Idem tam s pocitom rozlúčky z pozície prezidentky,“ povedala Čaputová vo videu z vlaku cestou na Ukrajinu, ktoré zverejnila na sociálnej sieti. Táto návšteva je nielen symbolickým uzavretím jej aktívneho zapojenia do medzinárodných vzťahov počas prezidentského obdobia, ale aj potvrdením dlhodobej podpory, ktorú Slovensko poskytuje Ukrajine v jej snahe o obranu a suverenitu.

Príspevok ČAPUTOVÁ je poslednýkrát na Ukrajine vo funkcii prezidentky: Stretne sa aj so Zelenským je zobrazený ako prvý na KOŠICE:DNES.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://kosicednes.sk/spravy/caputova-je-poslednykrat-na-ukrajine-vo-funkcii-prezidentky-stretne-sa-aj-so-zelenskym/.

KOŠICE:DNES

Share
Published by
KOŠICE:DNES

Recent Posts

Spojené štáty a Saudská Arábia sú blízko k uzavretiu bilaterálnej dohody

Spojené štáty a Saudská Arábia sú blízko k uzavretiu bilaterálnej obrannej dohody, uviedol v pondelok…

28 minút ago

Bezpečnostné rada OSN neschválila návrh Ruskom predloženej rezolúcie o zákaze zbraní vo vesmíre

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok neprijala návrh rezolúcie predloženej Ruskom, ktorý žiadal zákaz…

28 minút ago

MS v hokeji 2024: Výsledky – pondelok 20. máj (video+foto)

Výsledky pondelňajších zápasov na MS v hokeji 2024, do nižšej kategórie zostupujú obaja nováčikovia.Pondelkový program…

43 minút ago

Cappuccino

Automaticky prebrané zo zdroja: https://minibarcatering.sk/cappuccino/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=cappuccino.

43 minút ago

MS v hokeji 2024: Fínsko sa potrápilo s Dánskom, góly padali až v záverečnej tretine (video+foto)

Výsledok zápasu základnej A-skupiny na svetovom šampionáte.aktualizované 20. mája 22:50Hokejisti Fínska v pondelňajšom v...Automaticky prebrané…

57 minút ago

SaS pripravuje trestné oznámenie: množiace sa vyhrážky prekračujú hranice

Vyhrážky sa už neobjavujú len na sociálnych sieťach, ale aj formou listov, ktoré chodia aj…

58 minút ago