Categories: Žilina

Šesť žilinských mestských častí má nové defibrilátory

Nové AED prístroje boli inštalované v Bytčici, na futbalovom ihrisku v Trnovom, vo Vraní, Žilinskej Lehote a dva kusy sú k dispozícií aj vo vozidlách mestskej polície na Vlčincoch a Hájiku. Samospráva sa aj týmito krokmi snaží zlepšiť zdravotnú infraštruktúru v meste a jeho okolí.

Lokality pre umiestnenie nových automatizovaných externých defibrilátorov (AED) boli zvolené tak, aby zvýšili šancu na rýchlu reakciu v prípade náhlej zdravotnej udalosti. Prístroje sú určené na neodkladnú základnú resuscitáciu pri bezvedomí so zástavou srdca či dýchania, kedy každá minúta bez zásahu a adekvátnej pomoci znižuje šancu na prežitie aj o 10 percent. AED môžu obsluhovať laici bez medicínskeho vzdelania aj trénovaní záchrancovia. Prístroj je riadený mikroprocesorom a po aktivácii okamžite inštruuje záchrancu hlasovými i obrazovými pokynmi.

„Inštalácia ďalších defibrilátorov je skvelou správou pre všetkých Žilinčanov. V život ohrozujúcej situácii sa môže ocitnúť každý z nás, a preto je dôležité mať k dispozícii prostriedky, ktoré poskytnú rýchlu pomoc. Mnohé prípady z praxe napríklad mestskej polície jednoznačne dokazujú, že prístroje AED sú jedným z nich,“ povedal primátor mesta Žilina Peter Fiabáne. Radnica chce zdravotnú infraštruktúru pre obyvateľov mesta a jeho častí zlepšovať aj naďalej.

Okrem šiestich nových lokalít sa prístroje AED nachádzajú aj na stanoviskách Mestský úrad v Žiline, Hasičská zbrojnica Trnové, Mojšova Lúčka a Brodno, Kultúrny dom Zástranie, vrátnica Žilinskej univerzity na Ul. 1.mája, Žilinská plaváreň a Mestská polícia na ul. Hollého má jeden defibrilátor vo vozidle. Mapu AED prístrojov možno nájsť na stránke Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky alebo kliknutím na link: https://155.sk/mapa-aed/.

The post Šesť žilinských mestských častí má nové defibrilátory appeared first on Mesto Žilina.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://zilina.sk/sest-zilinskych-mestskych-casti-ma-nove-defibrilatory/.

Mesto Žilina

Share
Published by
Mesto Žilina

Recent Posts

Reportér Forró: My by sme tak, ako Ukrajinci bojovať nevedeli. My to nevieme ani pochopiť (podcast)

„Chcem aby si ľudia uvedomili, ako ľahko sa to môže stať aj u nás a…

12 minút ago

Postupová kalkulačka: Štyri výhry za sebou nemusia stačiť. Za akých okolností Slováci nepostúpia do štvrťfinále?

Slováci si skomplikovali situáciu. Ak postúpia, zrejme sa budú sťahovať.Automaticky prebrané zo zdroja: https://sportweb.pravda.sk/hokej/ms-2024/clanok/710680-postupova-kalkulacka-styri-vyhry-za-sebou-nemusia-stacit-za-akych-okolnosti-slovaci-nepostupia-do-stvrtfinale/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss.

1 hodinu ago

Veľká kríza možno napokon predsa len prepukne tam, kde sa to javí najlogickejšie

Svet sa dlhodobo potáca na okraji „priepasti“.Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.aktuality.sk/clanok/4AV1Htd/velka-kriza-mozno-napokon-predsa-len-prepukne-tam-kde-sa-to-javi-najlogickejsie/.

1 hodinu ago

Som na vrchole formy. Hlavaj žiari na šampionáte v Česku: Nájazdy? Vďaka rolbe som chytil druhý dych

Samuel Hlavaj pomohol Slovákov k zisku bodu.Automaticky prebrané zo zdroja: https://sportweb.pravda.sk/hokej/ms-2024/clanok/710679-samuel-hlavaj-rozhovor-slovensko-lotyssko-hokej-ms-2024/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss.

3 hodiny ago

Nahnevaný a úprimný. Otrasné podmienky, od turnaja ako MS by som čakal viac, sťažoval sa Slafkovský. Mrzela ho predovšetkým jedna vec

Juraja Slafkovského bol opäť plný ľad.Automaticky prebrané zo zdroja: https://sportweb.pravda.sk/hokej/ms-2024/clanok/710677-nahnevany-a-uprimny-otrasne-to-nie-su-podmienky-na-hokej-stazoval-sa-slafkovsky-mrzela-ho-predovsetkym-jedna-vec/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss.

3 hodiny ago

samuel hlavaj rozhovor slovensko lotyssko hokej ms 2024

Automaticky prebrané zo zdroja: https://sportweb.pravda.sk/hokej/ms-2024/clanok/710679-samuel-hlavaj-rozhovor-slovensko-lotyssko-hokej-ms-2024/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss.

3 hodiny ago