Categories: Spravodajstvo

Ukrajinský oligarcha Kolomojskij je podozrivý z prípravy pokusu o vraždu

Ukrajinské úrady obvinili oligarchu Ihora Kolomojského z pokusu o vraždu právnika v korporátnom spore z roku 2003.

“Policajní vyšetrovatelia doručili oznámenie o podozrení známemu ukrajinskému oligarchovi za objednanie premyslenej vraždy,“ uviedla polícia vo vyhlásení. Neidentifikovala ho menom, ale zverejnila fotografiu muža s jemne rozmazanou tvárou, podľa ktorej sa dal oligarcha identifikovať.

Kolomojskij podporoval prezidenta Volodymyra Zelenského vo voľbách v roku 2019. Vo februári 2023 mu urobili domovú prehliadku a v septembri 2023 ho vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť. Ukrajinský Národný protikorupčný úrad (NABU) mu zároveň zmrazil vyše tri miliardy hrivien.

Oligarcha akékoľvek pochybenie pri svojom podnikaní poprel. V prípade pokusu o vraždu jeho právnik neodpovedal na žiadosť agentúry Reuters o komentár.

Polícia uviedla, že podozrivý sa vyhrážal právnikovi, ktorý mu nepomohol zmeniť nepriaznivé rozhodnutie akcionárov v hutníckom závode v roku 2003. Prostredníctvom svojho osobného strážcu potom podľa polície nariadil štyrom členom zločineckej skupiny zaútočiť na právnika v lete 2003 v meste Feodosija na Kryme.

Útočníci ho zbili kovovou tyčou a dobodali ho, manželka im však zabránila pokračovať v útoku. Lekárom sa podarilo právnikovi zachrániť život.

Ako na sociálnej sieti Telegram napísal bývalý investigatívny novinára Serhij Leščenko, ktorý pracuje ako poradca v Zelenského kancelárii, firemný spor oligarchu sa týkal podniku Dniprospetsstal v Záporoží.

NABU oligarchu vyšetruje pre spreneveru 9,2 miliardy ukrajinských hrivien (takmer 250 miliónov dolárov) z banky PrivatBank, ktorú sám spoluzakladal. USA ho tiež zaradili na svoj sankčný zoznam a pre korupciu ho vyšetruje FBI.

 

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96148228-ukrajinsky-oligarcha-kolomojskij-je-podozrivy-z-pripravy-pokusu-o-vrazdu.

HNonline.sk

Share
Published by
HNonline.sk

Recent Posts

Som na vrchole formy. Hlavaj žiari na šampionáte v Česku: Nájazdy? Vďaka rolbe som chytil druhý dych

Samuel Hlavaj pomohol Slovákov k zisku bodu.Automaticky prebrané zo zdroja: https://sportweb.pravda.sk/hokej/ms-2024/clanok/710679-samuel-hlavaj-rozhovor-slovensko-lotyssko-hokej-ms-2024/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss.

1 hodinu ago

Nahnevaný a úprimný. Otrasné podmienky, od turnaja ako MS by som čakal viac, sťažoval sa Slafkovský. Mrzela ho predovšetkým jedna vec

Juraja Slafkovského bol opäť plný ľad.Automaticky prebrané zo zdroja: https://sportweb.pravda.sk/hokej/ms-2024/clanok/710677-nahnevany-a-uprimny-otrasne-to-nie-su-podmienky-na-hokej-stazoval-sa-slafkovsky-mrzela-ho-predovsetkym-jedna-vec/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss.

1 hodinu ago

samuel hlavaj rozhovor slovensko lotyssko hokej ms 2024

Automaticky prebrané zo zdroja: https://sportweb.pravda.sk/hokej/ms-2024/clanok/710679-samuel-hlavaj-rozhovor-slovensko-lotyssko-hokej-ms-2024/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss.

1 hodinu ago

Nahnevaný a úprimný. Otrasné, to nie sú podmienky na hokej, sťažoval sa Slafkovský. Mrzela ho predovšetkým jedna vec

Juraja Slafkovského bol opäť plný ľad.Automaticky prebrané zo zdroja: https://sportweb.pravda.sk/hokej/ms-2024/clanok/710677-nahnevany-a-uprimny-otrasne-to-nie-su-podmienky-na-hokej-stazoval-sa-slafkovsky-mrzela-ho-predovsetkym-jedna-vec/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss.

3 hodiny ago

MS 2024: Slovensko podľahlo Lotyšsku 2:3 po nájazdoch, rozhodol Ločmelis

O všetkom tak rozhodnú záverečné zápasy v skupine - Slováci ju zakončia v utorok o…

3 hodiny ago

Šutaj Eštok háji ochranku ešte pred vyšetrovaním. Predtým toľko trpezlivosti nemal

Postup ochranky pri atentáte na Fica preveruje policajná inšpekcia.Automaticky prebrané zo zdroja: https://domov.sme.sk/c/23331717/sutaj-estok-haji-ochranku-este-pred-vysetrovanim.html.

4 hodiny ago