Categories: Spravodajstvo

Talianska banka UniCredit zvýšila kvartálny zisk o 24 percent, zlepšila aj výhľad

Talianska banka Unicredit zvýšila v prvom štvrťroku čistý zisk medziročne takmer o 24 percent na 2,56 miliardy eur. To je vysoko nad odhady a zlepšenie čaká manažment aj celoročne. UniCredit, ktorá pôsobí aj na českom trhu, dnes o výsledkoch hospodárenia informovala v tlačovej správe.

Analytici podľa agentúry Reuters očakávali, že druhá najväčšia banka v Taliansku zvýši zisk iba nepatrne. V priemere ho odhadovali na 2,13 miliardy eur oproti zisku 2,06 miliardy eur pred rokom. Výnosy tiež prekonali očakávania. UniCredit sa pripojila k svojmu väčšiemu rivalovi Intesa Sanpaolo, keď zdôraznila zlepšenie pri čistých poplatkoch. Tie sa medzikvartálne zvýšili o 16 percent, zatiaľ čo úrokový príjem, teda rozdiel v sadzbách z úverov a z vkladov, o 0,9 percenta klesol.

Kľúčové úrokové sadzby sú v súčasnosti v eurozóne pre vysokú infláciu na rekordoch, Európska centrálna banka má hlavnú sadzbu na 4,50 percenta a depozitnú sadzbu na štyroch percentách.

Vzhľadom na to, že inflácia za posledné dva roky poľavila, očakáva sa, že klesať začnú aj sadzby. Komerčné banky sa preto pripravujú na dobu, keď budú musieť príjmy z vysokých úrokov nahradiť príjmy z iných transakcií, najmä z predaja investičných produktov. UniCredit príjem z tohto segmentu vo kvartáli zvýšila o 36 percent.

UniCredit očakáva, že za celý rok bude mať čistý zisk viac ako 8,5 miliardy eur. Doteraz uvádzala, že počíta so ziskom zhruba na úrovni minulého roka. Po odpočítaní vplyvu daňových úľav mala Unicredit vlani čistý zisk 8,6 miliardy eur, ktorý v plnej výške vyplatila akcionárom prostredníctvom dividend a odkúpenia svojich akcií.

UniCredit uviedol, že tento rok počíta s rozdelením zisku v podobnej výške ako vlani. Výplatný pomer na tento rok si stanovila na 90 percent, čo naznačuje, že buď počíta s čistým príjmom zhruba 9,6 miliardy eur, alebo že akcionárom vyplatí časť svojich prebytočných kapitálových rezerv.

Česká UniCredit Bank, ktorá patrí do skupiny rakúskej UniCredit Bank, v prvom štvrťroku medziročne zvýšila čistý zisk o desať percent na 104 miliónov eur. Objem vkladov medziročne zvýšila o 2,3 percenta na 568 miliárd korún, objem poskytnutých úverov sa potom zvýšil o 2,8 percenta na 578 miliárd korún.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96147989-talianska-banka-unicredit-zvysila-kvartalny-zisk-o-24-percent-zlepsila-aj-vyhlad.

HNonline.sk

Share
Published by
HNonline.sk

Recent Posts

Pellegrini o okrúhlom stole: Ešte zrejme nedozrel čas. Danko a Kaliňák to vítajú, podľa

Prezidentka Čaputová uviedla, že možnosť stretnutia je otvorená, je jedno kedy a kde sa uskutoční.Automaticky…

6 minút ago

Bude chybou, ak sa ohlásený okrúhly stôl u prezidentky Čaputovej zruší, vyhlásila SaS

„Niektorí politici nepochopili výzvu tejto napätej doby,“ uviedol okrem iného predseda SaS Branislav Gröhlin...Automaticky prebrané…

10 minút ago

Voliči rozhodujú o prezidentovi a zložení parlamentu v Dominikánskej republike

Proti súčasnému prezidentovi Luisovi Abinaderovi kandidujú bývalý prezident Leonel Fernández a Abel Martínez, bývalý predseda…

11 minút ago

Festival Nová dráma/New Drama 2024 pozná víťazov

Súčasťou festivalu bola aj súťaž Dráma 2023, teda súťaž o najlepší dramatický text v slovenskom…

12 minút ago

Už rozumiem Kmotríkovi, toto je zatrpknutá postkomunistická krajina! Tréner Trnavy si po zápase podal kritikov

Gašparík poslal úprimný odkaz "hejterom".Automaticky prebrané zo zdroja: https://sportweb.pravda.sk/futbal/nike-liga/clanok/710640-michal-gasparik-spartak-trnava-nike-liga-futbal-kritika-divaci-ivan-kmotrik/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss.

16 minút ago

SNS sa obula do obľúbenej satirickej stránky. Podľa Tarabu by sa ňou mali zaoberať orgány činné v trestnom konaní

Zomri sa ocitlo „na muške“ SNS Minister Taraba ju tvrdo skritizoval The post SNS sa…

19 minút ago