Categories: Politika

Odmietame zmenu legislatívy, ktorou chce vláda odobrať právo samosprávam regulovať hazard

KDH vyzýva kabinet Roberta Fica, aby si potichu nemenil pravidlá regulovania hazardu a nehádzal do koša vôľu desiatok tisíc ľudí, ktorí podpísali petície v boji proti nemu. Podľa medializovaných informácií chce totiž vláda v súlade s jej programovým vyhlásením novú legislatívu pre hazard docieliť tak, že sa mestám vezme kompetencia regulovať hazardné hry na ich území. Kresťanskí demokrati to zásadne odmietajú a bojujú spolu s 130 mestami a obcami na Slovensku, v ktorých už platí zákaz hazardu.

,,Namiesto pomoci závislým gamblerom a zvýšeniu regulácie najmä v online hazarde, si vláda vyberá vykorisťovanie ľudí v zúfalých situáciách. Vyzerá to tak, že závislý človek a jeho rodina sú pre vládu až na poslednom mieste, a to v KDH nebudeme akceptovať. Ak ide vláde o konsolidovanie verejných financií, tak to má robiť zodpovedne a v prospech občana a nie siahať ľuďom na druhý pilier alebo povoľovať hazard,“ upozorňuje líder KDH Milan MAJERSKÝ.

Kresťanskí demokrati zdôrazňujú, že podľa údajov Úradu pre reguláciu hazardných hier (URHH)  za rok 2023 štát ročne získal z hazardu cca 300 miliónov eur a obce odhadom 14 miliónov eur. Ide o obrovský nepomer, kde si štát necháva peniaze a mestám problémových hráčov a ich rodiny.  

Poslankyňa KDH Andrea TURČANOVÁ varuje, že ,,namiesto vyššej podpory URHH a navýšenia kapacít pre kontrolu online hazardu riešime opätovné otvorenie kamenných herní a kasín, o ktorých zatvorení občania už sami a zodpovedne rozhodli vo svojich mestách a obciach. Sú to práve miestni obyvatelia, ktorí tieto prevádzky poznajú, vnímajú ich negatívne a dopady gamblerstva pociťujú na vlastnej koži. Štát musí riešiť prísnu reguláciu, nie uvoľňovať už platné zákazy.“

Podľa KDH vláda musí myslieť aj na ľudí, ktorí prepadli závislostiam, na ich rodiny a blízkych. ,,Štát je tu na to, aby im podal pomocnú ruku a nie vytváral možnosti na prehlbovanie závislostí. Zo štátu sa, vďaka tejto iniciatíve a za účelom zisku, stáva díler so strieborným podnosom, ktorý s radosťou prinesie hazard do každej rodiny,“ uzatvára Turčanová.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://kdh.sk/odmietame-zmenu-legislativy-ktorou-chce-vlada-odobrat-pravo-samospravam-regulovat-hazard/.

Kresťanskodemokratické hnutie

Share
Published by
Kresťanskodemokratické hnutie

Recent Posts

Pellegrini o okrúhlom stole: Ešte zrejme nedozrel čas. Danko a Kaliňák to vítajú, podľa

Prezidentka Čaputová uviedla, že možnosť stretnutia je otvorená, je jedno kedy a kde sa uskutoční.Automaticky…

5 minút ago

Bude chybou, ak sa ohlásený okrúhly stôl u prezidentky Čaputovej zruší, vyhlásila SaS

„Niektorí politici nepochopili výzvu tejto napätej doby,“ uviedol okrem iného predseda SaS Branislav Gröhlin...Automaticky prebrané…

9 minút ago

Voliči rozhodujú o prezidentovi a zložení parlamentu v Dominikánskej republike

Proti súčasnému prezidentovi Luisovi Abinaderovi kandidujú bývalý prezident Leonel Fernández a Abel Martínez, bývalý predseda…

10 minút ago

Festival Nová dráma/New Drama 2024 pozná víťazov

Súčasťou festivalu bola aj súťaž Dráma 2023, teda súťaž o najlepší dramatický text v slovenskom…

11 minút ago

Už rozumiem Kmotríkovi, toto je zatrpknutá postkomunistická krajina! Tréner Trnavy si po zápase podal kritikov

Gašparík poslal úprimný odkaz "hejterom".Automaticky prebrané zo zdroja: https://sportweb.pravda.sk/futbal/nike-liga/clanok/710640-michal-gasparik-spartak-trnava-nike-liga-futbal-kritika-divaci-ivan-kmotrik/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss.

15 minút ago

SNS sa obula do obľúbenej satirickej stránky. Podľa Tarabu by sa ňou mali zaoberať orgány činné v trestnom konaní

Zomri sa ocitlo „na muške“ SNS Minister Taraba ju tvrdo skritizoval The post SNS sa…

18 minút ago