Categories: Spravodajstvo

Je to prakticky zákaz. Rusko vyhlásilo americkú mimovládnu organizáciu Freedom House za “neželateľnú”

Ruské úrady označili v utorok americkú mimovládnu organizáciu Freedom House v Rusku za “neželateľnú”. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Tento krok sa prakticky rovná zákazu, pričom hocikomu, kto pre takúto organizáciu pracuje alebo s ňou spolupracuje, hrozí od ruských úradov trest.

Ruská generálna prokuratúra vo vyhlásení uviedla, že Freedom House propaguje “dominantnú úlohu Spojených štátov vo svete”, diskredituje ruskú armádu a podporuje pomoc pre Ukrajinu a sankcie uvaľované na Rusko.

“Táto organizácia poskytuje informácie, finančnú, právnu a inú podporu ruským opozičným štruktúram, prozápadným a LGBT aktivistom, komunitám brániacim ich záujmy a osobám obvineným zo zločinov spojených s terorizmom,” uviedla ruská generálna prokuratúra.


Letné festivaly a dovolenky? Tajné služby hovoria o hrozbe útokov. Česi robia opatrenia, Slováci zatiaľ nie

Freedom House uvádza, že poskytuje podporu a financie miestnym demokratickým aktivistom a občianskoprávnym skupinám vo vyše 30 krajinách sveta. Organizáciu pritom z veľkej časti financuje americké ministerstvo zahraničných vecí.

Organizácia tiež pravidelne zverejňuje index slobody vo svete, v ktorom meria úroveň občianskych slobôd v jednotlivých krajinách a podľa toho ich označuje sa slobodné alebo neslobodné. Rusko pritom Freedom House označila v tomto rebríčku za neslobodnú krajinu.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko zasahuje v bezprecedentnej miere proti disentu, médiám či neziskovým organizáciám, čo ľudskoprávne skupiny prirovnávajú k represiám z čias Sovietskeho zväzu.

Za “neželateľné” už Rusko označilo stovky mimovládnych organizácií či médií vrátane Svetového fondu na ochranu prírody, organizácie Greenpeace, protikorupčnej organizácie Transparency International či Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96148162-je-to-prakticky-zakaz-rusko-vyhlasilo-americku-mimovladnu-organizaciu-freedom-house-za-nezelatelnu.

HNonline.sk

Share
Published by
HNonline.sk

Recent Posts

Pellegrini o okrúhlom stole: Ešte zrejme nedozrel čas. Danko a Kaliňák to vítajú, podľa

Prezidentka Čaputová uviedla, že možnosť stretnutia je otvorená, je jedno kedy a kde sa uskutoční.Automaticky…

5 minút ago

Bude chybou, ak sa ohlásený okrúhly stôl u prezidentky Čaputovej zruší, vyhlásila SaS

„Niektorí politici nepochopili výzvu tejto napätej doby,“ uviedol okrem iného predseda SaS Branislav Gröhlin...Automaticky prebrané…

10 minút ago

Voliči rozhodujú o prezidentovi a zložení parlamentu v Dominikánskej republike

Proti súčasnému prezidentovi Luisovi Abinaderovi kandidujú bývalý prezident Leonel Fernández a Abel Martínez, bývalý predseda…

10 minút ago

Festival Nová dráma/New Drama 2024 pozná víťazov

Súčasťou festivalu bola aj súťaž Dráma 2023, teda súťaž o najlepší dramatický text v slovenskom…

12 minút ago

Už rozumiem Kmotríkovi, toto je zatrpknutá postkomunistická krajina! Tréner Trnavy si po zápase podal kritikov

Gašparík poslal úprimný odkaz "hejterom".Automaticky prebrané zo zdroja: https://sportweb.pravda.sk/futbal/nike-liga/clanok/710640-michal-gasparik-spartak-trnava-nike-liga-futbal-kritika-divaci-ivan-kmotrik/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss.

15 minút ago

SNS sa obula do obľúbenej satirickej stránky. Podľa Tarabu by sa ňou mali zaoberať orgány činné v trestnom konaní

Zomri sa ocitlo „na muške“ SNS Minister Taraba ju tvrdo skritizoval The post SNS sa…

18 minút ago