Categories: Spravodajstvo

Do platnosti vstúpil prvý súbor pravidiel EÚ na ochranu nezávislosti a plurality médií

V utorok vstúpil do platnosti Európsky zákon o slobode médií (MFA), nový súbor bezprecedentných pravidiel na ochranu nezávislosti a plurality médií. Na správu Európskej komisie (EK) upozornil bruselský spravodajca TASR.

Komisia, ktorá Európsky zákon o slobode médií predložila v septembri 2022, spresnila, že nová legislatíva poskytuje záruky proti politickému zasahovaniu do redakčných rozhodnutí a proti sledovaniu novinárov. Zákon zaručuje, že médiá v krajinách EÚ môžu jednoduchšie pôsobiť na vnútornom trhu a aj v online priestore.

Cieľom novej legislatívy je zabezpečiť nezávislosť a stabilné financovanie verejnoprávnych médií, ako aj transparentnosť vlastníctva médií a prideľovania štátnej reklamy.

Podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v správe pre médiá uviedla, že je to vôbec prvýkrát, čo EÚ má zákon na ochranu slobody médií.

“Únia uznáva, že novinári zohrávajú zásadnú úlohu pre demokraciu a mali by byť chránení. Vyzývam členské štáty, aby čo najskôr zaviedli nové pravidlá do svojho vnútorného práva,” odkázala Juorová.

Podľa slov eurokomisára pre vnútorný trh Thierryho Bretona mediálne spoločnosti zohrávajú v demokratickej spoločnosti zásadnú úlohu, v súčasnosti však čelia klesajúcim príjmom, rôznym hrozbám pre zachovanie slobody a plurality a tiež mozaike rôznych vnútroštátnych pravidiel.

Dodal, že vďaka MFA budú mať mediálne spoločnosti spoločné záruky na úrovni EÚ, ktoré zaručia pluralitu názorov a budú môcť lepšie využívať aj možnosti fungovania na jednotnom európskom trhu bez akýchkoľvek zásahov, či už súkromných, alebo verejných.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96148086-do-platnosti-vstupil-prvy-subor-pravidiel-eu-na-ochranu-nezavislosti-a-plurality-medii.

HNonline.sk

Share
Published by
HNonline.sk

Recent Posts

CELÉMU ŠTADIÓNU ZAPLATIL PIVO: Reus sa lúčil s Dortmundom

Reus opúšťa Dortmund po 12 rokoch a zatiaľ nie je jasné, kde bude v kariére…

1 minúta ago

Video: Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk je absolútny šampión ťažkej váhy. V Rijáde zdolal britského pästiara Tysona Furyho

Usyk tak k titulom WBA, WBO a IBF pridal aj opasok organizácie WBC, ktorý doteraz…

1 minúta ago

Video: Životopisná dráma Back to Black je poctou talentu Amy Winehouse

Vo filme potvrdí, že život a kariéru Winehousovej (speváčku stvárňuje Marisa Abela) zásadne ovplyvnili dvaja…

1 minúta ago

Jednou z verzií vyšetrovania atentátu na Fica je, že útočník nebol osamelým vlkom

Šutaj Eštok upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych…

2 minúty ago

Verstappen mal v Taliansku namále, triumf pred dobiedzajúcim Norrisom uhájil o niekoľko desatín

Piate víťazstvo sezóny pre Holanďana.Automaticky prebrané zo zdroja: https://sportweb.pravda.sk/motorizmus/clanok/710651-max-verstappen-formula-f1-vc-emilia-romagna-lando-norris-charles-leclerc/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss.

2 minúty ago

Vrtuľník s iránskym prezidentom Raísím mal tvrdé pristátie, na miesto idú záchranári

Incident sa podľa štátnej televízie stal v provincii Východný Azerbajdžan, hoci podrobnosti sa líšia.Vrtuľník s…

6 minút ago