Categories: Spravodajstvo

V Rusku zadržali amerického vojaka, pre obvinenia z krádeže sedí vo väzbe

V Rusku minulý týždeň zadržali amerického vojaka a obvinili ho z trestného činu krádeže, oznámila v pondelok armáda USA. TASR informuje podľa agentúr AP a AFP.

Podľa armádnej hovorkyne Cynthie Smithovej došlo k zadržaniu ešte 2. mája vo Vladivostoku. Meno vojaka zverejnené nebolo.

Rusko vzápätí informovalo americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré “poskytuje príslušnú konzulárnu podporu vojakovi v Rusku”. Armáda kontaktovala aj rodinu zadržaného, dodala Smithová s tým, že v súčasnej fáze nie je možné poskytnúť ďalšie podrobnosti.

Biely dom už predtým uviedol, že o prípade má vedomosť. Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby spresnil, že vojak na nachádzal v Južnej Kórei, odkiaľ odišiel do Ruska.

O zadržaní ako prvá informovala stanica NBC News, ktorá uviedla, že vojak cestoval do Ruska na vlastnú päsť a nešlo o služobnú záležitosť. Podľa televízie CNN bol zadržaný pre podozrenie z krádeže a aktuálne sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe.

Agentúra AP uvádza, že vojak, hodnosťou štábny seržant, už v Južnej Kórei čakal na návrat do USA, miesto toho však odcestoval do Ruska.

Ruské úrady v uplynulých rokoch zadržali viacero občanov USA, pripomína AFP. Kritici pritom Moskvu obviňujú z využívania týchto zadržiavaných na vyjednávanie o výmene za Rusov uväznených v Spojených štátoch.

V decembri 2022 Rusko prepustilo na slobodu americkú basketbalovú hviezdu Brittney Grinerovú – výmenou za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Bouta, známeho pod prezývkou “Obchodník so smrťou”.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96147933-v-rusku-zadrzali-americkeho-vojaka-pre-obvinenia-z-kradeze-sedi-vo-vaezbe.

HNonline.sk

Share
Published by
HNonline.sk

Recent Posts

Štyri dni po atentáte: Premiér je mimo ohrozenia života. Jeho stav je však naďalej vážny

Roberta Fica zasiahli štyri strely z piatich a spôsobili mu rozsiahle zranenia.Automaticky prebrané zo zdroja:…

1 minúta ago

KALIŇÁK: PREMIÉR JE MIMO OHROZENIA ŽIVOTA, JEHO STAV JE NAĎALEJ VÁŽNY

Správu aktualizujeme.Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.teraz.sk/slovensko/premier-je-mimo-ohrozenia-zivota-jeho/795898-clanok.html.

1 minúta ago

AKTUÁLNE: Okrúhly stôl s predsedami koalície i opozície zrejme nebude, oznámil Peter Pellegrini

Budúci prezident pripomína, že účelom zvolaného stretnutia parlamentných politických strán mala byť snaha dospieť k…

4 minúty ago

Zuzana Paňková získala na majstrovstvách Európy striebro v kajaku, jej silnejšou stránkou je pritom kanoe

Devätnásťročná Slovenka bola najmladšia účastníčka 12-členného finále, do ktorého sa postupovalo priamo z kvalifikácie....Automaticky prebrané…

5 minút ago

Cannes: Coppolov Megalopolis je bláznivá metafora Ameriky a film Emilia Perez so Zoe Saldanovou je zážitok

Festival v Cannes sa už konečne rozbehol na plné obrátky. Skutočná festivalová nálada však začala…

6 minút ago

Robert Fico je mimo ohrozenia života, jeho stav je naďalej vážny

Premiér Robert Fico (Smer-SD) je mimo ohrozenia života. Jeho stav je naďalej vážny.Automaticky prebrané zo…

8 minút ago