Categories: Brezno

Futbalová udalosť roka v Brezne sa blíži

Nenechajte si ujsť jedinečnú príležitosť stretnúť sa s najväčšími legendami slovenského futbalu. Pri príležitosti 30. výročia pamätného finálového zápasu Slovenského pohára, ktorý sa odohral v Brezne, si v stredu 8. mája na mestskom futbalovom štadióne zmerajú sily s domácim tímom.

 

Pripravený je bohatý program, autogramiáda, súťaže aj tombola, pričom na jedného šťastlivca čaká podpísaný dres Mareka Hamšíka.

Príde aj strelec víťazného gólu

Brezno sa po rozdelení Československa stalo dejiskom prvého finálového zápasu Slovenského pohára v ére samostatnosti. Pred 30 rokmi sa na jeho trávniku odohralo pamätné stretnutie Slovana Bratislava s Tatranom Prešov, ktoré na futbalový štadión prilákalo bezmála 6000 divákov. Belasí pod vedením trénera Dušana Galisa vtedy zvíťazili 2:1 po predĺžení, keď v 97. minúte rozhodol Jaroslav Timko.

Pri tejto príležitosti mesto Brezno v spolupráci so Slovenským futbalovým zväzom a FK Brezno pripravilo pre športových fanúšikov výnimočné podujatie, ktorým si chce tento významný moment v histórii breznianskeho futbalu pripomenúť. „V roku 1994 sa Slovan na našom štadióne tešil zo zisku cennej trofeje a je pre nás cťou, že niektoré osobnosti z tohto pamätného zápasu uvidíme po 30 rokoch opäť v Brezne,“ povedal primátor Tomáš Abel. Medzi účastníkmi spomienkového futbalového stretnutia nebudú chýbať strelci vyrovnávajúceho a víťazného gólu Ľubomír Faktor a Jaroslav Timko, ani vtedajší tréner belasých Dušan Galis. Účasť prisľúbili aj Vladislav Zvara a Stanislav Varga, ktorí v tom čase hrali v drese Prešova.

Zostava plná zvučných mien

Veľký futbalový sviatok v Brezne sa začne v stredu 8. mája od 14.00 na mestskom futbalovom štadióne, kde bude pre návštevníkov pripravený bohatý športovo-kultúrny program. Okrem detského turnaja prípraviek a vystúpenia folklórneho súboru Mostár sa fanúšikovia môžu tešiť na autogramiádu najväčších legiend slovenského futbalu, ktoré neskôr odohrajú spomienkový zápas medzi KLK Internacional SR a Internacional Brezno.

Ako prezradil Tomáš Medveď, člen výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu a predseda Klubu ligových kanonierov (KLK), do centra Horehronia zavítajú zvučné mená ako Petráš, Galis, Jurkemík, Molnár, Čupka, König, Demo, Tomaschek, Králka, Kunzo, Faktor či Had. To ale nie je všetko, pozvanie prijali aj Jakubko, Medveď, Pecko, Šimon, Valachovič, Slovák, Sapara, Karhan, Fišan, Zvara, Semeník, Hollý, Laurinc, Glonek, Timko, Varga, Janočko, Maixner, Borbély či Ivana. Hrať síce nebudú všetci, ale radi sa stretnú so svojimi priaznivcami na breznianskom štadióne.

Proti bývalým slovenským reprezentantom nastúpi výber bývalých hráčov FK Brezno pod vedením trénera Ivana Dubínyho v zložení Petrinec, Janko, Nikel, Kurek, Gajdoš, Boháčik, Tyčiak, Škantár, Kocúr, Turňa, Švantner, Húsenica, Mócik, Makuša, Kajaba, Medveď, Gajdošík, Vozár, Kvietok a mnohí ďalší, takže určite sa bude na čo pozerať.

Výsledok nie je podstatný, ale…

Tím internacionálov Slovenska sa nedávno vrátil zo španielskej Malagy, odkiaľ si priniesol cenné víťazstvo nad majstrami tamojšej ligy veteránov A.V.F. Fuengirola. Keďže na štadiónoch v Andalúzii ich potrápil umelý povrch, do Brezna sa mimoriadne tešia. „Veľmi sa tešíme, že si zahráme s domácou gardou na prírodnom trávniku, lebo ten máme najradšej. Verím, že sme si zo Španielska zobrali dobrú formu a ukážeme niečo zo svojho majstrovského umenia aj priaznivcom v Brezne. Veď ako hovorí náš prezident Laco Petráš, nie je podstatný výsledok, ale musíme vyhrať,“ zavtipkoval Tomáš Medveď a dodal, že by boli veľmi radi, keby padlo čo najviac gólov a diváci videli pekné akcie v podaní svojich idolov z liet minulých, ale predovšetkým chcú, aby sa všetci výborne zabavili.

S jeho slovami súhlasí aj Miroslav Baran, vedúci odboru kultúry a športu, ktorý podujatie v Brezne organizuje: „V tomto zápase nepôjde ani tak o výsledok, ako si skôr zaspomínať a pripomenúť si finále Slovenského pohára, ale aj históriu futbalu v Brezne. Tešíme sa na tento futbalový sviatok a veríme, že na toto podujatie príde množstvo ľudí.“ Ak chcete zažiť elektrizujúcu atmosféru a aspoň nachvíľu sa vrátiť v čase, neváhajte a príďte 8. mája na futbalový štadión v Brezne. Určite stretnete svojich priateľov, s ktorými si zaspomínate na výnimočné futbalové okamihy, na ktoré sa nezabúda.

 

autor článku: Eva Šipošová | foto: TASR

Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.brezno.sk/news.php?NewsID=1493.

Mesto Brezno

Share
Published by
Mesto Brezno

Recent Posts

Knižné tipy Pravdy: tajomné ženské telo, úkryt v čase, rodinné drámy, vrah s nevinnou tvárou a lietajúca myška, ktorá inšpirovala skutočné letecké eso

Klinika ako úkryt v čase, záhrada plná lásky a rodinných drám, vyšetrovatelia, ktorí hrajú o…

3 minúty ago

Štýlová rozlúčka Marca Reusa s Borussiou. Po poslednom zápase kúpil pivo všetkým divákom na vypredanom štadióne

Nemec mal všetko naplánované.Automaticky prebrané zo zdroja: https://sportweb.pravda.sk/futbal/zahranicne-ligy/clanok/710609-marco-reus-borussia-dormund-pivo-futbal-bundesliga/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss.

8 minút ago

Pre cyklistické preteky polícia uzavrie v nedeľu cestu v Rajeckých Tepliciach

V nedeľu bude od 11.30 hod. do 18.00 hod. v Rajeckých Tepliciach uzavretá cesta medzi…

13 minút ago

Ukrajina tvrdí, že zostrelila všetkých 37 útočných dronov z Ruska

Rusko podľa agentúry DPA uviedlo, že v noci na nedeľu nad okupovaným polostrovom Krym zachytilo…

20 minút ago

Rusko prekračuje doterajšie hranice: Krajina chce ťažiť ropu na Antarktíde, znamenalo by to koniec

Environmentalisti bijú na poplach Ťažba ropy na Antarktíde by mohla zdevastovať kontinent The post Rusko…

20 minút ago

VIDEO: Usyk ako prvý porazil Furyho a zjednotil 4 tituly. Brit si pýta odvetu

Furymu sa darilo najmä v prvej polovici duelu, no v druhej časti súboja však dominoval…

22 minút ago