Categories: Spravodajstvo

Európska komisia schválila prevzatie U.S. Steel japonským koncernom Nippon Steel

Európska komisia schválila prevzatie americkej oceliarskej spoločnosti U. S. Steel japonským koncernom Nippon Steel v hodnote takmer 15 miliárd USD. Ako uviedla, kontrakt by podľa nej nemal predstavovať riziko pre hospodársku súťaž. Informovala o tom agentúra Reuters.

Európska komisia v pondelok oznámila, že s akvizíciou U. S. Steel japonskou oceliarskou spoločnosťou súhlasí vzhľadom na limitované pozície firiem na trhu v dôsledku navrhovanej transakcie”. Rozhodla tak zhruba tri týždne po tom, ako s prevzatím americkej spoločnosti súhlasili akcionári U. S. Steel. Tí v polovici apríla transakciu podporili viac ako 98 % hlasov.

Súhlas EK s akvizíciou U. S. Steel za 14,9 miliardy USD (13,83 miliardy eur) bol považovaný za formalitu, iné je to však v Spojených štátoch, kde viacerí politici s presunom amerických oceliarní do zahraničných rúk nesúhlasia, pričom ako dôvod uviedli obavy o národnú bezpečnosť.

Aj prezident Joe Biden vyhlásil, že U. S. Steel by mala zostať americkou firmou a republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump rovno oznámil, že v prípade zvolenia do funkcie kontrakt zablokuje. Akvizíciu odmietajú aj odbory, ktoré sa zasa obávajú o pracovné miesta.

Nippon Steel sa dohodol na prevzatí U. S. Steel v decembri minulého roka, keď jeho ponuka prekonala ponuky konkurentov ako Cleveland-Cliffs, ArcelorMittal a Nucor. U. S. Steel očakáva, že transakciu dokončia v 2. polroku tohto roka.

S cieľom zmierniť obavy v USA spoločnosť Nippon Steel uviedla, že je pripravená presunúť svoju americkú centrálu do Pittsburghu, kde sídli aj U. S. Steel. Zároveň prisľúbila, že dodrží všetky dohody medzi odbormi a U. S. Steel.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96147918-europska-komisia-schvalila-prevzatie-u-s-steel-japonskym-koncernom-nippon-steel.

HNonline.sk

Share
Published by
HNonline.sk

Recent Posts

Obnova kaštieľa v Strážkach sa odkladá

Vlani pritom projekt Ministerstvo kultúry zaradilo do návrhu priorít na obnovu národných kultúrnych pamiatok vo…

5 minút ago

Niektoré vtáky a netopiere spôsobujú diery v zateplení

V prípade, že na budove rekonštrukcia prebehla, môže sa správca obrátiť na spoločnosť, ktorá sa…

11 minút ago

Pellegrini: Na okrúhly stôl politických strán zrejme ešte nedozrel čas

Ukazuje sa, že na okrúhly stôl politických strán zrejme ešte nedozrel čas.Automaticky prebrané zo zdroja:…

11 minút ago

Pellegrini: Na okrúhly stôl politických strán zrejme ešte nedozrel čas

Ukazuje sa, že na okrúhly stôl politických strán zrejme ešte nedozrel čas.Automaticky prebrané zo zdroja:…

11 minút ago

V Česku včera zasiahlo tornádo obývanú oblasť. Zdvihlo zo zeme trampolínu aj kamene

Našťastie tornádo nemalo dostatok energie na napáchanie väčších škôd.Automaticky prebrané zo zdroja: https://news.refresher.sk/160114-V-Cesku-vcera-zasiahlo-tornado-obyvanu-oblast-Zdvihlo-zo-zeme-trampolinu-aj-kamene.

12 minút ago

Tento dôležitý doklad nebude Slovákom na tohtoročnej dovolenke platiť všade. Zisti, ako ho „nahradiť“

Ak máš v peňaženke Európsky zdravotný preukaz, mal by si spozornieť Tieto informácie ti môžu…

16 minút ago