Categories: Spravodajstvo

Izraelský útok na Rafah by podľa Blinkena spôsobil neprijateľné škody

Izraelský útok na Rafah na juhu Pásma Gazy by podľa šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena spôsobil neprijateľné škody, napísali agentúry. V meste sa tiesní okolo 1,5 milióna ľudí presídlených z iných časti palestínskeho územia a podľa Spojených štátov Izrael nepredložil plán na ich ochranu pri zamýšľanej ofenzíve.

Podľa šéfky Svetového potravinového programu (WFP) Cindy McCainovej na severe Pásma Gazy panuje hladomor.

“Bez takéhoto plánu nemôžeme podporiť veľkú vojenskú operáciu proti Rafahu, pretože škody by išli nad rámec toho, čo je prijateľné,” povedal Blinken v piatok neskoro večer pri vystúpení v McCainom inštitúte v Arizone.

Agentúra AP pripomína, že Spojené štáty varovali Izrael, že ak by začal útok na Rafah bez vierohodného plánu na ochranu civilistov, mohlo by to mať pre neho dôsledky.

Izraelskí predstavitelia podľa nemenovaného zdroja AP tento týždeň informovali Američanov o pláne na evakuáciu civilistov z Rafahu, názor USA, že ofenzíva bude znamenať riziko pre príliš vysoký počet nevinných palestínskych civilistov, sa však nezmenil.

Rafah na hranici s Egyptom je kritickým bodom pre dodávky humanitárnej pomoci a je v súčasnosti preplnený ľuďmi, z ktorých mnoho živorí v stanových táboroch.

Izrael vedie v Pásme Gazy proti Hamasu vojnu v odvete za útok z vlaňajšieho 7. októbra, keď ozbrojenci tejto skupiny a jej spojencov v izraelskom pohraničí povraždili 1200 ľudí a ďalších 253 uniesli na palestínske územie. Izraelská ofenzíva si vyžiadala podľa palestínskych úradov životy vyše 34 600 Palestínčanov a ďalších takmer 78-tisíc utrpelo zranenia.

Šéfka Svetového potravinového programu OSN Cindy McCainová varuje, že na severe Pásma Gazy, kam Izrael sústredil vojenské operácie v prvej fáze vojny, je “hladomor všetkého druhu” a že sa šíri na juh.

Agentúry zverejnili výňatky z relácie televízie NBC Meet the Press, ktorý sa bude vysielať v nedeľu. Situáciu, keď Izrael výrazne obmedzil dodávky potravín na palestínske územie, v ňom McCainová označila za “horor”. Táto diplomatka je vdovou po republikánskom senátorovi a americkom prezidentskému kandidátovi Johnovi McCainovi.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96147568-izraelsky-utok-na-rafah-by-podla-blinkena-sposobil-neprijatelne-skody.

HNonline.sk

Share
Published by
HNonline.sk

Recent Posts

Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku mníchovského letiska

Po krátkom uzatvorení letiska bola po siedmej hodine ráno opätovne otvorená jedna štartovacia dráha, naďalej…

8 minút ago

Z Houstonu po ničivých búrkach hlásia sedem obetí

Starosta Houstonu John Whitmire ešte vo štvrtok informoval o štyroch úmrtiach, ktoré súviseli s nepriaznivým…

15 minút ago

Ukrajina obnoví konzulárne služby pre bojaschopných mužov v zahraničí

Nový zákon o mobilizácii, ktorý ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal ešte v polovici apríla, vstupuje…

15 minút ago

Atentát na Roberta Fica: Kto nesie zodpovednosť za únik zdravotnej dokumentácie? Mohol si policajt nahrať strelca na video?

Za únik zdravotnej dokumentácie predsedu vlády môže nemocnica dostať pokutu. Únik videa so strelcom prešetruje…

18 minút ago

Juraj Lehotský: Možnosť nakrútiť film o Zdenke Studenkovej ma potešila i vyľakala

V deň herečkiných 70. narodenín odvysiela televízia film Zdena Studenková – sila a krehkosť, ktorého…

18 minút ago

Hudáčkovi sa ústa nezavrú. Nečakaný žolík Slovákov sníva o kariére gitaristu. Reaguje na kritiku, že na druhý útok nemá

Ak by som nehral hokej, bol by som v kapele.Automaticky prebrané zo zdroja: https://sportweb.pravda.sk/hokej/ms-2024/clanok/710478-lukas-cingel-pribeh-slovensko-reprezentacia-ostrava-hokej-ms-2024/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss.

18 minút ago