Categories: Spravodajstvo

Izraelské sily zabili piatich Palestínčanov pri zásahu na Západnom brehu Jordánu

Izraelské sily zabili najmenej piatich Palestínčanov pri nočnom zásahu v dedine blízko mesta Tulkarm na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na svojho reportéra a palestínske úrady.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva, ktoré sídli na Západnom brehu Jordánu, najprv uviedlo, že jeden z Palestínčanov zomrel dnes na ceste do nemocnice. Neskôr informovalo, že identifikovalo štyroch z piatich mŕtvych, ktorí zomreli pri razii v dedine neďaleko mesta Tulkarm.

Podľa oficiálnej palestínskej tlačovej agentúry Wafa a reportéra agentúry Reuters, ktorý bol na mieste činu, odviezli izraelské sily niektoré z tiel.

Izraelská armáda uviedla, že v oblasti vykonáva “protiteroristické aktivity”. Neskôr informovala, že pri operácii bol zranený a následne hospitalizovaný jeden dôstojník zo špeciálnej policajnej jednotky. Jej sily podľa vyhlásenia odpovedali použitím ostrej munície po tom, ako boli ostreľované.

Operácia v Tulkarme, meste, ktoré je ohniskom napätia, bola poslednou zo série stretov na Západnom brehu Jordánu medzi izraelskými silami a Palestínčanmi. Tie sa stupňujú už viac ako dva roky, ale od útoku na Izrael vedeného radikálnym hnutím Hamas z októbra minulého roka nabrali na intenzite.

Podľa záznamov palestínskeho ministerstva zdravotníctva od 7. októbra na okupovanom Západnom brehu Jordánu alebo vo východnom Jeruzaleme zabili izraelské sily alebo židovskí osadníci najmenej 460 Palestínčanov. Väčšinou išlo o ozbrojených bojovníkov, ale podľa Reuters boli zabití aj mladíci hádžuci kameňmi či nezúčastnení civilisti.

Podľa úradov v Pásme Gazy bolo pri sedemmesačnej vojne zabitých viac ako 34 600 Palestínčanov. Konflikt vypukol 7. októbra, keď bojovníci Hamasu zaútočili na Izrael, zabili 1200 ľudí a uniesli 250 ďalších, z ktorých zhruba 130 podľa izraelských údajov zostáva v zajatí v Gaze.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96147614-izraelske-sily-zabili-piatich-palestincanov-pri-zasahu-na-zapadnom-brehu-jordanu.

HNonline.sk

Share
Published by
HNonline.sk

Recent Posts

Objavili sa leaknuté zábery z testu novej MOBA Valve hry Deadlock

Hra sa predtým volala Citadel alebo Neon Prime, ale finálny názov bude zrejme Deadlock.Automaticky prebrané…

1 minúta ago

Železničná doprava na hlavnej trati pri Žiline bude opäť obmedzená, ZSSK zabezpečila náhradné autobusy

Začiatkom budúceho týždňa sú plánované obmedzenia aj na kysuckej regionálnej trati medzi Čadcou a Makovom.Aj…

7 minút ago

HN24: ŠTS

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96149959-hn24-sts.

7 minút ago

Povodne v Afganistane si vyžiadali vyše 50 obetí

Prudké dažde zasiahli provinciu ešte v piatok a voda zaplavila množstvo významných prístupových ciest do…

12 minút ago

V mestských lesoch vysadili viac ako 4000 stromčekov

Vysadilo sa celkovo 4025 stromčekov na viacerých lokalitách, konkretizoval Pisarčík.Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.teraz.sk/regiony/v-mestskych-lesoch-vysadili-viac-ako-40/795740-clanok.html.

12 minút ago

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra eskortovali na ŠTS

Rozhodovanie o väzbe sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Areál súdu je pre verejnosť a médiá uzavretý.Automaticky…

12 minút ago