Categories: Spravodajstvo

Delegácia Hamasu mieri naspäť do Káhiry, chce obnoviť rokovania o prímerí

Palestínske radikálne hnutie Hamas uviedlo, že jeho delegácia odcestuje v sobotu “s pozitívnym duchom” naspäť do Káhiry, kde chce obnoviť rozhovory o prímerí v Pásme Gazy v rámci najnovšieho úsilia o zastavenie takmer sedemmesačnej vojny s Izraelom. Informuje o tom agentúra AFP.

Zahraniční sprostredkovatelia čakali na reakciu Hamasu na návrh na pozastavenie bojov v Pásme Gazy na 40 dní a výmenu desiatok rukojemníkov Hamasu za palestínskych väzňov.

“Zdôrazňujeme pozitívneho ducha, s akým sa vedenie Hamasu zaoberalo návrhom na prímerie, ktorý nedávno dostalo a do Káhiry ideme v rovnakom duchu, aby sa dosiahla dohoda,” uviedlo v piatok palestínske hnutie na svojej webstránke.

“My v palestínskom hnutí odporu sme odhodlaní dosiahnuť dohodu, ktorá splní požiadavky našich ľudí na úplné zastavenie agresie, stiahnutie okupačných síl, návrat vysídlených osôb, pomoc a rekonštrukciu a serióznu dohodu o výmene,” uvádza sa vo vyhlásení Hamasu.

Hlavným kameňom úrazu v rokovaniach doteraz bolo, že zatiaľ čo Hamas požadoval trvalé prímerie, izraelský premiér Benjamin Netanjahu sľuboval zlikvidovať jeho zvyšných bojovníkov v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, ktoré je preplnené vysídlenými civilistami.

Premiér trval na tom, že pošle do Rafahu pozemné jednotky napriek silným obavám OSN a spojenca USA o bezpečnosť 1,2 milióna civilistov v meste.

Člen vedenia Hamasu obvinil v piatok Netanjahua zo snahy mariť úsilie o navrhované prímerie v Gaze a dohodu o prepustení rukojemníkov svojimi hrozbami, že bude pokračovať v boji proti militantom. “Netanjahu bol tým, kto robil obštrukcie počas všetkých predchádzajúcich kôl dialógu… a je jasné, že ním stále je,” vyhlásil člen vedenia Hamasu Hossam Badran.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok varovala, že pozemný útok izraelskej armády na mesto Rafah sa môže skončiť masakrom. “WHO je hlboko znepokojená prípadnou vojenskou operáciou v Rafahu, ktorá by viedla k masakru a ďalšiemu oslabeniu beztak narušeného zdravotníckeho systému,” uviedol riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96147561-delegacia-hamasu-mieri-naspaet-do-kahiry-chce-obnovit-rokovania-o-primeri.

HNonline.sk

Share
Published by
HNonline.sk

Recent Posts

Ceny mnohých potravín výrazne klesli. Za jednu obľúbenú kuchynskú prísadu si však poriadne priplatíš

Ceny čerstvých potravín idú dole.Automaticky prebrané zo zdroja: https://news.refresher.sk/160064-Ceny-mnohych-potravin-vyrazne-klesli-Za-jednu-oblubenu-kuchynsku-prisadu-si-vsak-poriadne-priplatis.

3 minúty ago

VIDEO: Lekárka pacientke z oka vytiahla 23 zabudnutých šošoviek. Žena iba zázrakom vyviazla bez komplikácií

Staršia pacientka očnej ambulancie v USA nosila denné kontaktné šošovky, večer si ich zabúdala vybrať…

7 minút ago

Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku mníchovského letiska

Po krátkom uzatvorení letiska bola po siedmej hodine ráno opätovne otvorená jedna štartovacia dráha, naďalej…

20 minút ago

Z Houstonu po ničivých búrkach hlásia sedem obetí

Starosta Houstonu John Whitmire ešte vo štvrtok informoval o štyroch úmrtiach, ktoré súviseli s nepriaznivým…

27 minút ago

Ukrajina obnoví konzulárne služby pre bojaschopných mužov v zahraničí

Nový zákon o mobilizácii, ktorý ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal ešte v polovici apríla, vstupuje…

27 minút ago

Atentát na Roberta Fica: Kto nesie zodpovednosť za únik zdravotnej dokumentácie? Mohol si policajt nahrať strelca na video?

Za únik zdravotnej dokumentácie predsedu vlády môže nemocnica dostať pokutu. Únik videa so strelcom prešetruje…

30 minút ago