Categories: Evanjelická cirkev

Spomienka na 105.výročie smrti M.R.Štefánika

Sobota 4.mája 2024                                   Piesne: ES č.231, 696

                                                                        Text: Mk 10, 43

                  105.výročie smrti M.R.Štefánika

“Kto by medzi vami chcel byť veľký, nech vám je služobníkom”.

   105.výročie tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika, syna košariskej evanjelickej farárskej rodiny Pavla Štefánika ml. a Albertíny r.Jurenkovej rezonuje v tento deň v srdciach a mysliach mnohých občanov našej vlasti, starších i mladších. Keď som v roku 1968 čítal prvú knihu o živote a diele M.R.Štefánika od Jána Juríčka, zaujalo ma venovanie autora: ”Jane, mojej dcére, ktorá sa v škole nedozvedela, kto bol Štefánik”. Našťastie naši učitelia na Košariskách i na Brezovej sa nebáli ani v časoch totality o Štefánikovi hovoriť a každoročne nás vodievali na Bradlo, k mohyle nášho národného hrdinu. Dnes o zásluhách M.R.Štefánika vedia už mnohí. Vyšlo o ňom viacero kníh, odznelo veľa prejavov a oslavných slov, veľa poukazov na jeho neuveriteľne široký pracovný záber, mnoho výpočtov jeho úspechov i výziev s odkazom na jeho osobné krédo: Veriť, milovať, pracovať! M.R.Štefánik bol v košariskom kostole pokrstený i konfirmovaný a tu vyrastal pod prísnym dohľadom otca na národne uvedomelého Slováka a pod láskavými rukami matky na citlivého človeka, ktorý pochopil svoj život ako službu. 

     Košariský farár a senior L. Valášek pri vítaní prezidenta M.Kováča v r.1993 pripomenul jemu i prítomným nasledujúcu udalosť z jeho života: “ Pred tromi rokmi som dostal do daru útlu knižočku. Asi tak veľká ako ľudská dlaň. Je podpísaná Milanom Štefánikom, študentom na Evanjelickom lýceu na Konventnej ulici v Bratislave. Je to Nový zákon so žalmami. V tejto knižočke si Milan popri iných podčiarkol obyčajnou ceruzkou vetu z Markovho evanjelia, slová Ježiša Krista, ktoré povedal synom Zebedeovým: ”Kto by medzi vami chcel byť veľký, nech je vám služobníkom”. Tu niekde, už v hlbinách mladosti našiel svoj oporný bod, odrazový mostík, ktorý ho vyniesol až ku hviezdam. Cez obetavú službu svojmu národu, cez službu pravde a spravodlivosti stal sa veľkým”. Dnes za jeho mnohé práce, za pripravenosť k obeti života za slobodnu národa, Pánu Bohu úprimne ďakujeme.

Modlitba:

Milý Otec náš nebeský, ďakujeme Ti za dar tvojho Syna, ktorý prišiel na svet, aby nám slúžil a dal život ako výkupné za mnohých. Ďakujeme Ti dnes aj za syna košariskej fary – Milana Rastislava, ktorý svoje osobné hrivny nezakopal, ale využil k požehnanej službe svojmu národu a tak sa stal veľkým. Nech je jeho pamiatka vzácna v očiach i v srdciach nás i našich potomkov. Amen

                   Mgr.Ľubomír Batka, námestný farár v CZ ECAV Myjava

Automaticky prebrané zo zdroja: https://e-anjelik.sk/archiv/36705.

e-anjelik.sk

Share
Published by
e-anjelik.sk

Recent Posts

Objavili sa leaknuté zábery z testu novej MOBA Valve hry Deadlock

Hra sa predtým volala Citadel alebo Neon Prime, ale finálny názov bude zrejme Deadlock.Automaticky prebrané…

19 sekúnd ago

Železničná doprava na hlavnej trati pri Žiline bude opäť obmedzená, ZSSK zabezpečila náhradné autobusy

Začiatkom budúceho týždňa sú plánované obmedzenia aj na kysuckej regionálnej trati medzi Čadcou a Makovom.Aj…

6 minút ago

HN24: ŠTS

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96149959-hn24-sts.

6 minút ago

Povodne v Afganistane si vyžiadali vyše 50 obetí

Prudké dažde zasiahli provinciu ešte v piatok a voda zaplavila množstvo významných prístupových ciest do…

11 minút ago

V mestských lesoch vysadili viac ako 4000 stromčekov

Vysadilo sa celkovo 4025 stromčekov na viacerých lokalitách, konkretizoval Pisarčík.Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.teraz.sk/regiony/v-mestskych-lesoch-vysadili-viac-ako-40/795740-clanok.html.

11 minút ago

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra eskortovali na ŠTS

Rozhodovanie o väzbe sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Areál súdu je pre verejnosť a médiá uzavretý.Automaticky…

11 minút ago