Categories: Spravodajstvo

Vláda bude rokovať o investičných stimuloch, kryptoaktívach či oslavách SNP

Štát by mal v nasledujúcich rokoch podporiť investície do rozvoja elektromobility v Trnave a Dolnom Hričove sumou takmer 27 miliónov eur. Štátnu investičnú pomoc by mala dostať firma Meta System Slovakia, ZF Slovakia a Wia Slovakia. Vyplýva to z materiálov, o ktorých by vo štvrtok mala rokovať vláda. Kabinet Roberta Fica sa bude zaoberať aj reguláciou trhu s kryptoaktívami, podporou opatrení v sektore vinohradníctva a vinárstva či obnovou pamätníka SNP na Jankovom vŕšku.

Trh a služby spojené s kryptoaktívami majú byť lepšie regulované. Orgánom dohľadu nad touto oblasťou na Slovensku bude Národná banka Slovenska. Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých povinnostiach a oprávneniach v oblasti kryptoaktív, o ktorom bude vo štvrtok rokovať vláda.

Z trojice firiem, o podpore ktorých bude kabinet rokovať, sú dva z Trnavy. Výrobca automobilových komponentov ZF Slovakia plánuje v trnavskom závode diverzifikovať výrobu a spustiť produkciu 400- a 800-voltových elektromotorov. Na projekt za viac ako 132 miliónov eur by mohla spoločnosť dostať štátny investičný stimul vo výške 11,25 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmu.

Podobne by mohla dostať štátny stimul na podporu svojej investície aj ďalšia trnavská firma Meta System Slovakia. Tá plánuje investovať do nového závodu na palubné nabíjačky pre elektromobily viac ako 126 miliónov eur. Pokiaľ vláda stimul schváli, získa spoločnosť 9,25 milióna eur tiež vo forme úľavy na dani z príjmu.


Sľuby politikov narazili. Plyn z Poľska pre Slovensko neprišiel, šéf SPP hovorí o nemilom prekvapení

Treťou spoločnosťou, o ktorej bude vláda rokovať, je kórejská Wia Slovakia. Tá plánuje v Dolnom Hričove pri Žiline zriadenie prevádzky na výrobu hnacích hriadeľov pre elektromobily. Rezort hospodárstva navrhol pre túto firmu štátnu investičnú pomoc 6,36 milióna eur tiež vo forme úľavy na dani z príjmov.

Súčasťou aktivít v rámci osláv 80. výročia Slovenského národného povstania by mala byť aj obnova pamätného miesta na Jankovom vŕšku pri obci Uhrovec. Štát má na renováciu mohyly s pomníkom i zabezpečenie spomienkových osláv na tomto mieste vyčleniť 265.893 eur.

Jedným z naplánovaných bodov štvrtkového rokovania vlády je schválenie nariadenia, ktorým sa ustanovujú pravidlá poskytovania podpory na vykonávanie opatrení Strategického plánu spoločnej poľnohospodárskej politiky v sektore vinohradníctva a vinárstva. Podporu na vykonávanie opatrení v sektore vinohradníctva a vinárstva možno podľa tohto materiálu poskytnúť najskôr v poľnohospodárskom finančnom roku 2027. Netýka sa to reštrukturalizácie alebo konverzie vinohradu vykonávaného výsadbou nového vinohradu na terase ani informačných akcií o víne.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96147152-vlada-bude-rokovat-o-investicnych-stimuloch-kryptoaktivach-ci-oslavach-snp.

HNonline.sk

Share
Published by
HNonline.sk

Recent Posts

Tri vražedné útoky, ktoré zmenili Slovensko

Po atentáte politici deklarovali, že chcú upokojiť situáciu.Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.aktuality.sk/clanok/ONXjIm9/tri-vrazedne-utoky-ktore-zmenili-slovensko/.

16 minút ago

Trnavský arcibiskup Ján Orosch požehnal nemocničnú kaplnku v Komárne

KOMÁRNO 17. mája 2024 - Mnohí ľudia prišli so záujmom k novej nemocničnej Kaplnke Panny…

3 hodiny ago

Útočníka Cintulu poznali: Predhadzujú si ho nacionalisti aj liberáli. Nebol ani jedno

K Ficovi prechovával nadštandardnú antipatiu, hovoria jeho známi.Automaticky prebrané zo zdroja: https://domov.sme.sk/c/23330985/juraj-cintula-utocnik-robert-fico-atentat-profil.html.

4 hodiny ago

Putinovi dvojníci aj francúzsky davový kúpeľ. Ako vyzerajú stretnutia politikov s občanmi?

Politici sa stretávajú s občanmi aj napriek bezpečnostným rizikám.Automaticky prebrané zo zdroja: https://svet.sme.sk/c/23330938/putinovi-dvojnici-aj-francuzsky-davovy-kupel-ako-vyzeraju-stretnutia-politikov-s-obcanmi.html.

4 hodiny ago

Módna značka skončila, obchodné centrá naprieč Slovenskom rátajú škody

Švajčiari za sebou nechali len dlhy.Automaticky prebrané zo zdroja: https://index.sme.sk/c/23331142/modna-znacka-skoncila-obchodne-centra-napriec-slovenskom-rataju-skody.html.

4 hodiny ago

Ranný brífing: Fico nie je z najhoršieho von, zlyhanie ochranky nevidí asi len Šutaj Eštok

Prečítajte alebo vypočujte si najdôležitejšie správy.Automaticky prebrané zo zdroja: https://domov.sme.sk/c/23331104/ranny-brifing-fico-nie-je-z-najhorsieho-von-zlyhanie-ochranky-nevidi-asi-len-sutaj-estok.html.

4 hodiny ago