Categories: Spravodajstvo

Pri zmenách v NAKA bude snahou, aby prípady zostali rovnakým policajtom

Pri reorganizácii Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) bude snahou, aby nespôsobila neprimerané predĺženie konaní a aby na veciach pracovali rovnakí policajti aj po ich preradení. Pre TASR to uviedol riaditeľ odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

“Je dôležité povedať, že plánovaná organizačná zmena neznižuje počet príslušníkov Policajného zboru, ktorí sa budú zaoberať závažnou trestnou činnosťou. Naopak, presunom zo špecializovaných útvarov sa posilnia základné útvary a prezidiálni špecialisti tak svoje know-how odovzdajú aj ďalším kolegom,” načrtol Slivka.

Plánované zmeny v polícii sa zameriavajú na stabilizáciu personálu, respektíve posilnenie útvarov, ktoré v súčasnosti bojujú s nedostatočným obsadením miest.

“Ide najmä o základné útvary, pozície na okresných a krajských riaditeľstvách Policajného zboru, ktoré sú dlhodobo neúnosne preťažené a budú vďaka reorganizácii posilnené o ďalších policajtov. Zvýši sa tak bezpečnosť občanov, čo je pre Policajný zbor prioritou,” priblížil.

NAKA a Národnú centrálu osobitných druhov kriminality považuje polícia naopak za útvary, ktoré majú neprimerane veľké personálne obsadenie a neprehľadnú agendu.

“Personálne stavy týchto útvarov je možné efektívnejšie využiť tak, aby bola zabezpečená účelnejšia a oveľa účinnejšia koordinácia a využitie ľudských zdrojov,” tvrdí policajné prezídium. Spolu s príslušníkmi by sa malo presunúť aj materiálno-technické zabezpečenie, ako sú počítače, ďalšia technika a motorové vozidlá, aby bol okamžite zabezpečený riadny chod výkonu služby.

Výsledkom reorganizácie bude podľa stanoviska posilnenie vyšetrovania a operatívy najmä na krajských a okresných riaditeľstvách.

“Teda tam, kde sa rieši najviac prípadov, ktoré sa dotýkajú bežných ľudí. Prezidiálne útvary sa budú venovať len tej najzávažnejšej trestnej činnosti, kriminalite s medzinárodným presahom a tak ako doposiaľ prípadom, kde je dôvod uplatnenia ich výberovej príslušnosti,” vysvetlil Slivka.

Polícia deklaruje, že v rámci celého procesu sa bude pri prerozdelení pracovných pozícií prihliadať najmä na to, aby si policajti mohli vybrať nové pozície primárne podľa miesta svojho trvalého bydliska, respektíve čo najbližšie k nemu. Zároveň sa intenzívne hľadajú ďalšie možnosti a riešenia na zlepšenie platových podmienok policajtov, ktorých sa organizačné zmeny dotknú, aby po finančnej stránke zmenu nepocítili vôbec alebo len minimálne.

“Reorganizáciou Policajného zboru v žiadnom prípade nedôjde k rušeniu pracovných miest,” dodalo prezídium. K reorganizácii sa podľa polície pristupuje veľmi citlivo aj s ohľadom na finančné prostriedky poskytnuté z plánu obnovy. Do procesu bol zahrnutý aj Odborový zväz polície v Slovenskej republike. Pri zmenách sa polícia inšpirovala v Česku.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96147182-pri-zmenach-v-naka-bude-snahou-aby-pripady-zostali-rovnakym-policajtom.

HNonline.sk

Share
Published by
HNonline.sk

Recent Posts

Video : Undisputed prezrádza, kedy sa preboxuje k vydaniu kompletnej hry

Hra je momentálne v Early Access na Steame a vo verzii 1.0 ju očakávajte v…

2 minúty ago

Hetrikový hrdina rozhodol o prvom finalistovi. Rangers čakajú na súpera

Hrdinom duelu bol však hosťujúci kapitán Chris Kreider.Automaticky prebrané zo zdroja: https://sportweb.pravda.sk/hokej/nhl/clanok/710390-hetrikovy-hrdina-rozhodol-o-prvom-finalistovi-rangers-cakaju-na-supera/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss.

2 minúty ago

MS v hokeji 2024: Veľká Británia – Dánsko (online)

Výsledok zápasu základnej A-skupiny na svetovom šampionáte.Viac o téme: MS v hokeji 2024>>> Slovensko na…

7 minút ago

Bieloruské úrady skonfiškovali majetok vyše sto aktivistom žijúcim v zahraničí

Bieloruské úrady vo štvrtok oznámili razie a konfiškáciu majetku 104 opozičných aktivistov, ktorí utiekli z…

7 minút ago

Jubilantka Fialová: Za najväčší osobný úspech považujem kontinuitu mojej kariéry

Je držiteľkou viacerých ocenení a diváci s obľubou sledujú jej stvárnenie postáv či už vo…

7 minút ago

Jubilantka Fialová: Za najväčší osobný úspech považujem kontinuitu mojej kariéry

Je držiteľkou viacerých ocenení a diváci s obľubou sledujú jej stvárnenie postáv či už vo…

7 minút ago