S ADROU NA OCHUTNÁVKE VODY V SÝRSKEJ LATTAKII

Zemetrasenie v Sýrii zničilo domy a narušilo vodovodné siete. ADRA Slovensko priamo v Lattakii realizuje projekt humanitárnej pomoci, ktorého donorom je SlovakAID. Naši partneri z ADRA Sýria urobili nové napojenie v štvrti Datoor a obci Al Russassye, ktoré som mohol v týchto dňoch aj osobne navštíviť.

Kilometre potrubia sú už pod zemou a voda prúdi do domácností. Mal som príležitosť osobne sa stretnúť s rodinami v ich domoch aj som vodu ochutnal a potvrdzujem, že je pitná. Bežne v týchto krajinách z vodovodu nepijem ale tento vodovod je slovenský, kde kvalitu vody garantujeme my sami!

Rozhovory s beneficientami boli milé, usmievali sa, boli šťastní, ja som sa usmieval tiež, ale okrem „Slovakia a ADRA“ som nič nerozumel, lebo hovorili len po Arabsky. Tak ešte čakám na preklad videa čo som natočil. Ľudia už nemusia vodu nosiť zo susedných ulíc vo vedrách a sú naozaj vďační. Viac ako 31 000 ľudí má opäť pitnú vodu, tak som si povedal, že všetky tie peripetie, vyjednávania a neskutočné papierovačky stáli za to.

Viac ako rok od zemetrasenia sú tu stále domy v ruinách, mnohé museli demolovať a tisíce ľudí stále žijú v núdzovom ubytovaní.

Navštívili sme aj niekoľko vysokých vodojemov, na ktorých bola poškodená statika, preto boli odstavené. S tímom ADRA Sýria, ktorý tu robí výbornú prácu sme robili obhliadky, zisťovali stav a potreby, aby sme dali dokopy podklady pre nový projekt pomoci. Na jeden z vodojemov som si aj vyliezol a je to úžasná vyhliadková veža s nádržou na 200m3 vody. Tak spolu s ADRA Sýria ideme do rekonštrukcií vodojemov, aby dali vodu ďalším ľuďom. Je to zložité, ale dáva nám to zmysel.

 

Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.casd.sk/s-adrou-na-ochutnavke-vody-v-syrskej-lattakii/.

Cirkev adventistov siedmeho dňa, Slovenské združenie

Share
Published by
Cirkev adventistov siedmeho dňa, Slovenské združenie

Recent Posts

37-ročný elektrikár zomrel po zásahu elektrickým prúdom. Zostal visieť na elektrickom stĺpe

Hasiči zachraňovali elektrikára zasiahnutého elektrickým prúdom.Automaticky prebrané zo zdroja: https://news.refresher.sk/159229-37-rocny-elektrikar-zomrel-po-zasahu-elektrickym-prudom-Zostal-visiet-na-elektrickom-stlpe.

2 minúty ago

.týždeň v parlamente: Mečiar, Fico, Blaha. A medvede

Prvého mája sme oslávili 20. výročie vstupu Slovenska do Európskej únie. Za ten čas sme…

3 minúty ago

.týždeň v parlamente: Mečiar, Fico, Blaha. A medvede

Prvého mája sme oslávili 20. výročie vstupu Slovenska do Európskej únie. Za ten čas sme…

3 minúty ago

Mierové rokovania vo veci izraelsko-palestínskeho konfliktu napredujú. Návrh predložený Hamasu stanovuje trojfázový proces

Izraelský predstaviteľ však bagatelizoval vyhliadky na úplný koniec vojny.V rokovaniach o prímerí medzi Izraelom a…

4 minúty ago

Pozostalí po úmrtí blízkeho zabúdajú na mnoho povinností. Vybaviť ich trvá pár dní (PREHĽAD)

Úmrtie treba nahlásiť na matrike Pozostalí nemusia kontaktovať Sociálnu poisťovňu The post Pozostalí po úmrtí…

10 minút ago

Skupina útočníkov napadla a zranila europoslanca SPD Eckeho. Museli ho operovať

Krajinskí predsedovia SPD uviedli, že útok je varovným signálom pre všetkých v Nemecku a známkou…

15 minút ago