Categories: Spravodajstvo

Letisko vo Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri

Letisko po celom Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri. Na parížskom letisku Orly sa očakáva zrušenie 75 percent letov, na Roissy-Charles de Gaulle 65 percent letov, uviedla francúzska federácia zamestnancov v letectve Fnam. Hlavná odborová organizácia riadiacich letovej prevádzky SNCTA očakáva aj výrazné meškania na zvyšných spojoch, uviedla dnes agentúra AFP.

Zhruba tretina francúzskych školákov má tento týždeň jarné prázdniny. Odbory navyše dnes ohlásili štrajk aj na predĺžený víkend od 9. do 11. mája. Od štrajkov ich neodradil ani skorší prísľub vláde o “prímerí” v čase príprav na letné olympijské hry, ktoré Paríž hostí od 26. júla.

Všetky odborové zväzy vyzývajú na štrajk po krachu rokovaní o opatreniach, ktoré by mali sprevádzať zásadné zmeny v riadení letovej prevádzky vo Francúzsku. Zamestnanci a odbory požadujú vhodné sprievodné opatrenia.

Štrajky riadiacich letovej prevádzky v rokoch 2018 až 2022 pripravili európsky letecký sektor o 800 miliónov eur. Francúzsko je podľa odborov Fnam preborníkom v štrajkoch, francúzski dispečeri majú na svedomí 624 miliónov eur z týchto európskych strát. Na druhom mieste je so 147 miliónmi eur Taliansko, tretí s 22 miliónmi eur je Grécko, píše s odvolaním sa na Fnam AFP.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96145820-letisko-vo-francuzsku-vo-stvrtok-ochromi-strajk-tvrdia-letecki-dispeceri.

HNonline.sk

Share
Published by
HNonline.sk

Recent Posts

Federálna sudkyňa v Kalifornii odsúdila muža, ktorý kladivom zaútočil na manžela Nancy Pelosi. Dostal 30 rokov väzenia

DePape napadol Paula Pelosiho kladivom v ich dome v San Franciscu.Federálna sudkyňa v Kalifornii v…

8 minút ago

Pre cyklistické preteky uzavrú v nedeľu cestu v Rajeckých Tepliciach

V nedeľu bude od 11.30 h do 18.00 h v Rajeckých Tepliciach uzavretá cesta medzi…

8 minút ago

ONLINE: Slovákov čaká piaty zápas v skupine, nastúpia proti Francúzsku

Sledujte online prenos.Automaticky prebrané zo zdroja: https://sportnet.sme.sk/spravy/francuzsko-slovensko-b-online-prenos-hokej-ms-v-hokeji-2024/.

8 minút ago

Škoda Octavia má 65 rokov. Previezli sme sa autom, ktoré stavalo domy a zažilo povodne

Auto vlastnila rodina známeho hudobníka.Automaticky prebrané zo zdroja: https://auto.sme.sk/c/23331112/skoda-octavia-ma-65-rokov-jazdit-s-nou-je-dnes-zazitok.html.

8 minút ago

Na oslavy výročia narodenia A. Ostrolúckej prišli priami potomkovia

Návštevníci sa mohli pokochať pohľadom na zrekonštruovanú podobu kaštieľa Ostrolúckych.Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.teraz.sk/slovensko/na-oslavy-vyrocia-narodenia-a-ostrol/795846-clanok.html.

18 minút ago

Hodnotenie sezóny 2023/24

utím podstatných správ dňa. Zapnite si odber jedným klikom. Zapnite si odber jedným klikom. Pozrite…

19 minút ago