Categories: Historické pamiatky

Evanjelické lýceum s lyceálnou knižnicou

Neďaleko evanjelických chrámov sa nachádza najväčšia historická školská knižnica v strednej Európe. Dvojpodlažná budova uchováva poklady nesmiernej hodnoty, a to až 150-tisíc zväzkov kníh z mnohých odborných disciplín aj svetových jazykov. Z toho 2 600 kníh pochádza zo 16. storočia. Najväčším donorom bol advokát Teodor Jóni, ktorý knižnici odkázal 38 vzácnych prvotlačí a viac ako 15-tisíc zväzkov kníh.

Knižnica vznikla pravdepodobne spolu s mestskou školou niekedy v 14. storočí, avšak prvá písomná zmienka pochádza z roku 1600. S príchodom reformácie do Kežmarku dostala škola po roku 1531 charakter protestantského gymnázia. Neskôr pri osemtriednom gymnáziu vznikali akademické triedy s katedrou filozofie, práva a teológie, čím sa škola zmenila v rokoch 1787 – 1852 na lýceum. Na území Slovenska boli len štyri lýceá. Bez ich absolvovania nebolo možné pokračovať v univerzitných štúdiách. V druhej polovici 19. storočia sa lyceálne triedy zrušili a škola sa stala opäť gymnáziom.

Jeho študentmi boli mnohí významní dejatelia nielen z našich končín. Priestory lýcea vďaka vynikajúcim pedagógom, ale najmä pre náboženskú a národnostnú toleranciu, navštevovali študenti z celej strednej Európy. Z našich osobností to boli napríklad Pavol Országh Hviezdoslav, Samo Chalupka, Martin Kukučín, Janko Kráľ, Martin Rázus, Ladislav Nádaši-Jégé a mnoho ďalších. Lyceálna knižnica bola využívaná nielen pre potreby študentov. Slúžila taktiež pre verejnosť, čím sa zaradila medzi prvé verejné knižnice v rámci rakúsko-uhorskej monarchie.

Chátrať začala najmä počas druhej svetovej vojny a aj po nej. Opätovnú slávu začala nadobúdať v 60. rokoch 20. storočia a neskôr. V roku 1981 bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. V súčasnosti slúži ako expozícia, ale aj ako študovňa. Zároveň je to sídlo Farského úradu Cirkevného zboru ECAV na Slovensku v Kežmarku.

Zdroj: Kráľovský Kežmarok – Moderná kniha

Správca aplikácie

Recent Posts

Rusko hlási ukrajinský raketový útok na Krym

Kyjev sa k tvrdeniu Moskvy zatiaľ verejne nevyjadril.Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.aktuality.sk/clanok/lsvkESg/rusko-hlasi-ukrajinsky-raketovy-utok-na-krym/.

13 minút ago

Komisia skonštatovala zásahy zahraničia do kanadských volieb, neovplyvnili výsledok

Čína po celú dobu popiera obvinenia zo zasahovania do volieb.Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.aktuality.sk/clanok/koqJJ8Y/komisia-skonstatovala-zasahy-zahranicia-do-kanadskych-volieb-neovplyvnili-vysledok/.

13 minút ago

Vedci rekonštruovali tvár 75-tisíc rokov starej neandertálskej ženy. Pozrite sa, ako vyzerala

Výskumníkom z University of Cambridge sa podarilo rekonštruovať tvár 75-tisíc rokov starého Neandertálca. Ide o…

22 minút ago

Chorvatovič, Koník: Ficov odchod na ústavný súd dnes nemá logiku

Šumy o tom, že koalícia odkladá voľbu ústavných sudcov, aby tam mohla zvoliť Roberta Fica,…

23 minút ago

Chorvatovič, Koník: Ficov odchod na ústavný súd dnes nemá logiku

Šumy o tom, že koalícia odkladá voľbu ústavných sudcov, aby tam mohla zvoliť Roberta Fica,…

23 minút ago

Rakúsko vyšetruje sériu útokov zameraných proti Svedkom Jehovovým

Rakúske úrady vyšetrujú sériu výbuchov, ktorých terčom zrejme boli Svedkovia Jehovovi.Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.info.sk/sprava/249042/rakusko-vysetruje-seriu-utokov-zameranych-proti-svedkom-jehovovym/

25 minút ago