Categories: Zo života

Nezabúdajte na imunitu

Jar je spojená s alergiami, ktorými trpí až polovica populácie Slovenska. Ako na zlepšenie imunity a o aktuálnej epidemiologickej situácii sme sa zhovárali s Petrom Markom, všeobecným lekárom pre dospelých a prezidentom Spolku lekárov Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku.

 

Návod na zlepšenie imunity

K zvýšeniu imunity neprispievajú rôzne multivitamínové doplnky, keďže podľa najnovších poznatkov môžu paradoxne skracovať strednú dĺžku života. „Cielene pre naše klimatické pásmo imunitu posilňujú u dospelých jedincov nasledovné vitamíny a minerály: vitamín D3 2 000 medzinárodných jednotiek/denne, vitamín C 500 mg s pozvoľným uvoľňovaním/denne, zinok 15 – 25 mg tableta denne. Najvhodnejšie je užívať ráno po jedle s obsahom zdravých tukov,“ radí doktor Marko. Súčasne odporúča postupné otužovanie, ranné sprchovanie studenou vodou a pohyb na čerstvom vzduchu denne, bez ohľadu na počasie. Dĺžka spánku dospelých musí byť podľa neho minimálne sedem hodín, pretože to bezprostredne vplýva na náš imunitný systém.

Zásadnou chybou v súčasnom životnom štýle je podľa doktora Petra Marka nedostatok pohybu na čerstvom vzduchu, dlhé sedenie za monitorom počítača alebo pred televíznou obrazovkou. Modré svetlo vyžarované monitormi a obrazovkami má niekoľkonásobné ničivé účinky na naše psychické aj telesné zdravie. Fajčenie od študentského veku aj v ženskej časti populácie sa spolupodieľa na rastúcom percente žien, ktoré majú problém fyziologicky otehotnieť a donosiť a porodiť zdravé dieťa. Pohyb v prírode je podľa lekára prirodzenou cestou k zlepšovaniu našej kondície pre všetkých.

Pozor si musíme dať aj na prechádzkach po prírode. „V ostatných rokoch zaznamenávame zvýšený výskyt vírusovej kliešťovej encefalitídy, ktorej sa dá predchádzať preventívnym očkovaním práve v tomto období,“ podotýka doktor Marko.

 

Koronavírus dnes

Výskyt koronavírusu kulminoval v závere decembra 2023 a začiatkom tohto kalendárneho roku. „Ide o mutáciu koronavírusu omikron, ktorý sa vyznačuje veľmi vysokou infekčnosťou a prenosom nielen kvapôčkovou infekciou, ale i prostredníctvom rúk, preto zostáva naďalej dôležité časté umývanie a dezinfekcia,“ približuje doktor.

Očkovanie vakcínami v rokoch 2021 až 2022 ani prekonanie ochorenia Covid-19 nevytvárajú pri omikron mutácii dostatočnú imunitu a pacienti sa môžu nakaziť opakovane. Súčasný priebeh ochorenia je charakteristický vysokými horúčkami s dlhšou pozitivitou antigénových testov sedem až desať dní. „Liečba je zväčša symptomatická, u vysokorizikových pacientov môže všeobecný lekár predpísať špecifické antivirotiká. Vakcinácia modernými očkovacími látkami zohrala zásadnú úlohu v zvládnutí svetovej pandémie Covid-19 a vzhľadom na rýchlo prebiehajúce mutácie vírusu považujem za kľúčové posilňovanie nešpecifickej imunity populácie,“ informuje doktor Marko.

Ondrej Miškovič

Ondrej Miškovič

Recent Posts

Tieto dva vírusy sa šíria v našom regióne najčastejšie. Pozrite sa, aké škody vám vedia narobiť vrátane toho, ako sa vyhnúť infikovaniu

Pravdepodobne aj vy používate váš smartfón či počítač na to, aby ste prostredníctvom nich pristupovali…

4 minúty ago

Príspevok na poskytovanie sociálnych služieb by sa mal zvýšiť

Na finančný príspevok majú nárok zariadenia sociálnych služieb, ktoré sa starajú o osoby odkázané na…

5 minút ago

Zranenému cyklistovi v Tiesňavách pomáhali horskí i leteckí záchranári

Slovenský cyklista nezvládol jazdu na bicykli a spadol mimo cesty.Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.teraz.sk/regiony/zranenemu-cyklistovi-v-tiesnavach-pom/795760-clanok.html.

5 minút ago

Zdravotný stav premiéra je stabilizovaný, prevoz zatiaľ neočakávajú

Správu aktualizujeme.Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.teraz.sk/slovensko/zdravotny-stav-premiera-je-stabilizova/795764-clanok.html.

5 minút ago

Ficov zdravotný stav je stabilizovaný, prevoz zatiaľ neočakávajú

Automaticky prebrané zo zdroja: https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/710560-ficov-zdravotny-stav-je-stabilizovany-prevoz-zatial-neocakavaju/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss.

9 minút ago

Kaliňák: Vláda musí napredovať tempom, ktoré nastavil Fico. Spoločnosť potrebuje zmier, nie falošnú politickú korektnosť (video)

Minister doplnil, že sa krátko pred tým vrátil z Banskej Bystrice, kde sa predseda vlády…

13 minút ago