Categories: Spravodajstvo

Boje na severozápade Sudánu si vyžiadali životy najmenej 25 civilistov

Najmenej 25 obetí z radov civilistov si vyžiadali ozbrojené zrážky medzi sudánskou armádou a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF), ktoré sa odohrali v meste al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny. V utorok o tom informovala mimovládna organizácia Emergency Lawyers (EL). TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Mesto a dediny v jeho okolí už niekoľko dní čelí svojvoľným delostreleckým a leteckým útokom, uvádza Emergency Lawyers, ktorá dokumentuje zločiny páchané na civilnom obyvateľstve od začiatku bojov Sudánskymi ozbrojenými silami (SAF) a RSF, ktoré prepukli vlani v apríli.

Mesto al-Fašír je metropolou Severného Darfúru a posledným oblastným hlavným mestom, ktoré RSF nemajú pod kontrolou, píše AFP. Okrem toho slúži ako regionálne centrum humanitárnej pomoci.

Zdravotná infraštruktúra v meste je však krehká a 70 percent zdravotníckych zariadení v krajine je mimo prevádzky, uvádza AFP s odvolaním sa na údaje Organizácie Spojených národov (OSN).

Zdroj z jednej z nemocníc v al-Fašíre uviedol, že v tomto zariadení je výrazný nedostatok krvi a zdravotníckych pracovníkov.

Vojna medzi sudánskou armádou pod vedením šéfa armády Abdala Fattáha Burhána a RSF, ktorej velí jeho bývalý zástupca Muhammad Hamdán Daglú, sa začala vlani 15. apríla. Podľa expertov OSN už o život prišli tisíce ľudí, z toho až 15-tisíc v jednom meste vo vojnou zničenom regióne Západný Darfúr.

Vojna tiež vyhnala z domovov viac ako 8,5 milióna ľudí, prakticky zničila už aj tak krehkú sudánsku infraštruktúru a posunula krajinu na pokraj hladomoru, dodáva AFP.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96144727-boje-na-severozapade-sudanu-si-vyziadali-zivoty-najmenej-25-civilistov.

HNonline.sk

Share
Published by
HNonline.sk

Recent Posts

V Novej Bani učia ľudí, ako správne zatepľovať fasády

Možnosti vzdelávania v oblasti zatepľovania rozširuje novobanský výrobca produktov z minerálnej vlny.Automaticky prebrané zo zdroja:…

3 minúty ago

Pomohol Žiline vrátiť sa do extraligy a je na odchode. Bokroš sa po 30 rokoch vracia domov

Skúsený 64-ročný kouč sa teší do známeho prostredia.Automaticky prebrané zo zdroja: https://sportweb.pravda.sk/hokej/extraliga/clanok/709056-pomohol-ziline-vratit-sa-do-extraligy-a-je-na-odchode-bokros-sa-po-30-rokoch-vracia-domov/?utm_source=pravda&utm_medium=rss&utm_campaign=rss.

3 minúty ago

Štát draží nehnuteľnosti za rozprávkové ceny. Dom aj s pozemkom môžeš mať za „smiešnu sumu“

Domy aj s pozemkom si môžeš kúpiť za priaznivú cenu Finančná správa zverejnila zaujímavé ponuky…

11 minút ago

Premiér odcestoval na oficiálnu návštevu Azerbajdžanu

Spolu s predsedom vlády cestuje do Azerbajdžanu aj skupina podnikateľov, ktorí budú v Baku rokovať…

11 minút ago

Útoky húsíov znížili kapacitu prepravy lodných kontajnerov

Dánsky lodný gigant považovaný za barometer svetového obchodu minulý týždeň uviedol, že prerušenie lodnej dopravy…

11 minút ago

Transformovňa v Martine poškodená pádom vetroňa zostáva mimo prevádzky

Tragická udalosť sa stala v sobotu vo večerných hodinách, po páde bezmotorového lietadla na transformovňu…

11 minút ago