Categories: Spravodajstvo

Scholz plánuje s čínskym prezidentom rokovať o spravodlivom mieri na Ukrajine

Berlín a Peking by mohli pomôcť dosiahnuť “spravodlivý mier” na Ukrajine. V utorok v čínskom hlavnom meste to počas stretnutia s prezidentom Si Ťin-pchingom povedal nemecký kancelár Olaf Scholz. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Scholz dodal, že od jeho poslednej návštevy Číny “medzi našimi vládami prebieha intenzívna výmena názorov”. Hoci Čína tvrdí, že v konflikte na Ukrajine je neutrálnou stranou, bola kritizovaná za to, že odmietla odsúdiť Moskvu za jej ofenzívu.

Nemecký kancelár sa dotkol aj iných oblastí, v ktorých by mohli obe krajiny spolupracovať, vrátane zmeny klímy. “Len spoločnou prácou budeme schopní nájsť riešenia na zastavenie zmeny klímy a sociálne spravodlivú transformáciu zelenej energie,” uviedol.

Čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok povedal, že obojstranné vzťahy s Nemeckom sa budú naďalej stabilne rozvíjať, ak sa budú obe strany navzájom rešpektovať a hľadať “spoločnú reč”.

Scholz sa stretol s čínskym prezidentom v posledný deň trojdňovej cesty do Pekingu. Čínske médiá informovali, že dvojica bude ešte neformálne diskutovať pri čaji v hlavnom meste.

Scholzova cesta viedla počas troch dní do juhozápadného veľkomesta Čchung-čching, ekonomicky silného Šanghaja a hlavného mesta Peking, kde sa snaží posilniť obchodné vzťahy. Kancelára na jeho druhej ceste do Číny od nástupu do funkcie sprevádzala od nedele do utorka početná delegácia ministrov a vedúcich predstaviteľov podnikov.

Očakáva sa, že nemecký kancelár sa v utorok stretne s premiérom Li Čchiangom, zasadne s nemecko-čínskym hospodárskym výborom a vystúpi na tlačovej konferencii.

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96144532-scholz-planuje-s-cinskym-prezidentom-rokovat-o-spravodlivom-mieri-na-ukrajine.

HNonline.sk

Share
Published by
HNonline.sk

Recent Posts

Slovensko v príprave na MS v hokeji 2024 hladko zdolalo Poľsko, prvá tretina sa skončila 4:0

Zverenci trénera Craiga Ramsayho v Žiline zdolali Poliakov 6:1.Slovenskej hokejovej reprezentácii vyšiel predposledný pr...Automaticky prebrané…

1 minúta ago

Kyjev použil na poškodenie Krymského mosta raketové palivo, ruské vyšetrovanie odhalilo detaily predminuloročnej akcie

Výbuch spôsobil čiastočné zrútenie mosta, pričom poškodil dôležitú zásobovaciu tepnu ruských vojsk.Podomácky vyrobené vý...Automaticky prebrané…

1 minúta ago

HN24: Rusko súd

Automaticky prebrané zo zdroja: https://hn24.hnonline.sk/hn24/96147551-hn24-rusko-sud.

1 minúta ago

Berlín sa pokúša zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje aj o jej zbúraní

Goebbels dal luxusnú vilu s výhľadom na jazero Bogensee postaviť v roku 1939. Nachádza sa…

6 minút ago

Behom 4 dní sa predalo pol milióna kusov Gray Zone Warfare

Nová česká multiplayerovka sa stále predáva dobre.Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.sector.sk/novinka/301068/behom-4-dni-sa-predalo-pol-miliona-kusov-gray-zone-warfare.htm.

11 minút ago

Turecký prezident Erdogan: Prijali sme opatrenia, aby sme prinútili Izrael súhlasiť s prímerím

Turecko vo štvrtok oznámilo pozastavenie obchodných vzťahov s Izraelom.Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.aktuality.sk/clanok/HtsbPUj/turecky-prezident-erdogan-prijali-sme-opatrenia-aby-sme-prinutili-izrael-suhlasit-s-primerim/.

12 minút ago