Categories: JúlSynaxár

31. júl – Predsviatok Vynesenia úctyhodného a životodarného Pánovho Kríža. Svätý a spravodlivý Eudokim. Svätý a spravodlivý Jozef z Arimatie.

Svätý a spravodlivý Eudokim

Meno dnešného svätca má grécky pôvod a znamená „seriózny“. Eudokim je jeden z mála byzantských svätcov laikov. Narodil sa v roku 807 v Kapadócii. Pochádzal zo vznešeného rodu patricijov. Rodičia sa volali Bazil a Eudokia. Obrazoborecký cisár Teofil (829-842) ho vymenoval za prefekta tábora kapadóckej pevnosti Charsianon. Svedomite vykonával svoju prácu, staral sa o cirkev, vdovy a siroty. Svätý Eudokim zomrel ako 33-ročný v roku 840. Pri jeho telesných pozostatkoch dochádzalo k početným zázrakom a tak ich, zakrátko po jeho smrti, preniesli do Konštantínopolu, kde mu zasvätili jeden chrám. Najstaršie správy o jeho živote podávajú: grécky synaxár a cisársky menologión, autormi neskorších správ sú Simeon Methaphrastes a Konštantín Akropolita.

Svätý a spravodlivý Jozef z Arimatie

Meno dnešného svätca má hebrejský pôvod a znamená „Boh pridal“. Vážený a bohatý člen židovskej veľrady, podľa správ štyroch evanjelií požiadal Piláta po ukrižovaní o Ježišovo telo, spolu s Nikodémom ho zavinul do plátna a pochoval do vlastnej novej kamennej hrobky, ktorá sa nachádzala v blízkosti Golgoty. V západnej cirkvi sa Jozef z Arimatey ako svätec po prvýkrát objavil v Rímskom martyrológiu v roku 1585. Od tej doby sa okolo jeho života rozvinula bohatá životopisná legenda: Ježiš vraj Jozefa oslobodil z väzenia; či údajne ožil spravodlivý lotor, po tom, ako ho Nikodém a Jozef zavinuli do Ježišovho plátna; alebo Jozefa vraj uväznil Herodes a z väzenia ho údajne zachránil archanjel Gabriel. Gruzínsky apokryf zasa uvádza, že založil cirkev v Lydde. Novšie legendy zasa uvádzajú, že Jozef z Arimatey pôsobil v Gálii, alebo v Británii. Údajná relikvia ruky Jozefa z Arimatie sa nachádza v Bazilike sv. Petra v Ríme.

Vysielané Rádiom Lumen
Podľa LThK, BBKL spracoval Ján Sabol

Správca aplikácie

Share
Published by
Správca aplikácie

Recent Posts

Cyklotúra 2024

Milí mladí priatelia, chceli by sme vás všetkých srdečne pozvať na...Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.aetos.sk/cyklotura-2024/.

3 hodiny ago

Odpust Mladých 2024

Milí priatelia, srdečne, špeciálne, s radosťou a tešiac sa Vás pozývame...Automaticky prebrané zo zdroja: https://www.aetos.sk/odpust-mladych-2024/.

3 hodiny ago

Dvakrát do mesiaca prichádzajú na modlitby, aby pre rodiny vyprosili milosti

Muži z Hruštína cítia zodpovednosť za svoje manželky a deti, ktoré sa snažia privádzať k…

20 hodín ago

Na modlitbové stretnutie Streda prišli zakladatelia semináru Otcovo Srdce

Spoločenstvo Martindom v Bratislave pravidelne organizuje modlitbové stretnutie s názvom Streda. Tentokrát ho slovom prišli…

20 hodín ago

V Prahe sa konalo česko-slovenské ekumenické stretnutie mladých Taizé

V Prahe sa konali ekumenické modlitby Taizé. Téma stretnutia bola Ty poznáš môj nepokoj. Do…

20 hodín ago

Rímska Nemocnica Bambino Gesú je sto rokov majetkom Svätej Stolice

Nemocnica Bambino Gesú je už sto rokov majetkom Svätej Stolice. Za ten čas ju návštivilo…

22 hodín ago