Categories: AugustSynaxár

01. august – Vynesenie úctyhodných driev úctyhodného a životodarného Kríža. Siedmi svätí makabejskí mučeníci, ich matka Solomona a starec Eleazar

Vynesenie úctyhodných driev úctyhodného a životodarného Kríža

1. augusta nám Gréckokatolícka cirkev pripomína udalosť Vynesenia driev úctyhodného a životodarného Kríža. Podľa Paschálnej kroniky z roku 630, kríž Ježiša Krista objavili v Jeruzaleme 14. septembra roku 320. Cisár Konštantín Veľký okrem toho, že na miestach ukrižovania a vzkriesenia vystaval chrámy a prepojil ich dvorom, časť relikvií kríža preniesol do Konštantínopolu. Tam ich uchovávali v Hagii Sofii, neskôr v cisárskych pokladniciach. Okrem sviatku Povýšenia svätého kríža, ktorý sa vlastne pripomína v deň vysviacky dvojitého Jeruzalemského chrámu v roku 335, byzantská cirkev Kristov kríž oslavovala v hlavnom meste aj 1. augusta. Už za čias Konštantína Veľkého tam kríž vykladali na verejných priestranstvách a v chrámoch. Ako píše grécky časoslov z roku 1897, 1. augusta Kristov kríž v Konštantínopole vykladali preto, lebo sa v tom mesiaci hojnejšie vyskytovali choroby. V predvečer sviatku relikviu kríža vybrali z cisárskej pokladnice a položili ju na oltár chrámu Hagie Sofie. Od 1. augusta až do sviatku Zosnutia Presvätej Bohorodičky sa v meste konali procesie a ľudia mali možnosť si relikviu kríža uctiť. Cirkev v Rusku si 1. augusta pripomína takzvaný krst Rusi z 1. augusta 988, keď sa kresťanstvo v Rusku stalo štátnym náboženstvom. Pri príležitosti týchto dvoch sviatkov sa v Rusku zvyklo okrem procesií po mestách a dedinách konať aj svätenie vody. V súčasnosti je v Rusku zvykom v dnešný deň požehnávať aj nový med. Prax malého svätenia vody v Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku v dnešný deň má svoj pôvod v starej ruskej tradícii.

Siedmi svätí makabejskí mučeníci, ich matka Solomona a starec Eleazar

Sú to starozákonní mučeníci prenasledovaní za kráľa Antiocha IV. Epifana. Zomreli okolo roku 168 pred Kristom v Jeruzaleme, alebo Antiochii. Pretože mučeníctvo siedmich bratov, spoločne s ich matkou, sa nachádza v druhej knihe Machabejcov a čas ich smrti spadá do počiatkov Machabejského povstania, začali ich už kresťania prvých storočí nazývať Makabejskí mučeníci. Dnešní bratia nie sú identickí s hasmoneovými synmi Matatiáša. Oslavuje ich už 11. kapitola listu Hebrejom. V 5. storočí postavili v Antiochii, kde bolo centrum ich kultu, nad ich hrobom baziliku a slávili ich pamiatku s veľkou obradnosťou. Grécki a latinskí cirkevní otcovia chvália makabejských bratov ako symboly cirkevných vojakov pre spôsob, akým obetovali svoj život pre vernosť jedinému a pravému Bohu. Po veľkom zemetrasení v roku 543 alebo 561 preniesli ich relikvie do Konštantínopolu a neskôr do Ríma. Odtiaľ sa ich kult rozšíril do západnej Európy. Text o starcovi Eleazarovi predchádza príbehu siedmych makabejských mučeníkov. Bol to 90-ročný veľkňaz. Odmietol jesť bravčové mäso, ktoré je pre Židov zakázané, a radšej podstúpil mučenícku smrť. Stal sa tak dobrým príkladom pre ostatných veriacich.

Vysielané Rádiom Lumen
Podľa LThK, Damen Conversations Lexikon, OCA spracoval Ján Sabol

Správca aplikácie

Share
Published by
Správca aplikácie

Recent Posts

Križevci: Stretnutie gréckokatolíckych biskupov – dedičov Viedenskej synody (1773) – 13. a 14. mája 2024

V dňoch 13. až 14. mája 2024 sa v Križevciach (Chorvátsko) na pozvanie križevského biskupa, vladyku…

8 hodín ago

Na púť do Sanktuária v Krakove putovalo s Rádiom LUMEN 13 tisíc ľudí

Rádio Rádio LUMEN 4. mája zorganizovalo tradičnú púť do Sanktuária Božieho milosrdenstva v Krakove – Lagiewnikoch.…

8 hodín ago

Sekretár KBS: Prípravy Ad limina vrcholia, posledné detaily doladíme v Ríme

O mesiac sa uskutoční návšteva slovenských biskupov Ad limina apostolorum v Ríme a Vatikáne. Čo…

8 hodín ago

Spišský pomocný biskup Ján Kuboš na púti Slovákov v Mariastein 2024

V dňoch od 2. do 5. mája Mons. Ján Kuboš, rektor kňazského seminára Peter Majda,…

8 hodín ago

Rodina Rádia Mária pozýva podporiť projekty v Nazarete, Mexiku a Pakistane

Rodina Rádia Mária, tak ako každý rok, aj teraz organizuje Mariathon – beh lásky s cieľom podporiť…

9 hodín ago

V metropole východného Slovenska bude stretnutie lídrov hnutí a združení

Košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober a predseda Rady pre laické a apoštolské hnutia pri…

9 hodín ago